Nem árt az óvatosság – Országos influenza járvány van

Átlépte a járványküszöböt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, vagyis országos influenzajárvány van – közölte az Országos Epidemiológiai Központ.

Az OEK tájékoztatójában az áll: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint február 3. és 9. között országosan 17 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez 20 százalékkal több az előző hét adatainál. A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon az év hatodik hetében megkezdődött az influenzajárvány – írták.

A jelentés szerint a területek érintettsége között jelentős különbség figyelhető meg. A 6. héten a fővárosban és 14 megyében emelkedett, három megyében (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád) nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héttel összevetve. Fejér és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérsékelten csökkent a betegek száma.

natha_influenza_kapgaleria


A százezer lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma a fővárosban, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, Csongrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megyében pedig a legalacsonyabb.Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Budapesten, továbbá Somogy, Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megyében diagnosztizáltak.

A betegek több mint egynegyede volt gyermek, 40 százalékuk pedig a 15-34 éves fiatal felnőtt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 25 százaléka, hét százalékuk pedig 60 év feletti volt. Veszprém megyében a betegek több mint 70 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt.

Forrás: