Ne hagyd, hogy legyűrjön az influenza!

Sok mindennek köszönhetjük az influenzát, és sok esetben mi magunk is hibásak vagyunk abban, hogy lecsap ránk! De mit csinálunk rosszul?

Tény és való, vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem kerülhetünk ki, és leselkednek ránk a kórokozók a jóvoltukból – ilyen a tömegközlekedés például, vagy a munkahely. Ugyanakkor számos helyzetben tehetünk azért, hogy az influenza ne találjon olyan könnyen utat hozzánk. Mik ezek?

1. Mossunk kezet! Számos vírus elkapása a piszkos kezeknek köszönhető. Ujjainkon át vesszük fel a baktériumokat, majd öntudatlanul a szánkba, szemünkbe juttatjuk őket azzal, hogy hozzájuk érünk. Megoldás? Mossunk gyakran kezet szappannal, a téli időszakban még inkább! Kulcsfontosságú a megelőzésben.

2. Oltassuk be magunkat! Sokszor csak kisebb problémaként gondolunk az influenza jelenlétére, ám sajnos egyes esetekben a betegség igen veszélyes lehet, különösen az idős emberekre, a gyerekekre és a terhes nőkre nézve. Érdemes beoltatnunk magunkat ellene. Egy apró kis vakcina, és az egész családot megkímélhetjük a betegségtől!

3. Készüljünk fel a betegségre! Az influenza esetére legyen nálunk minden, ami kellhet.  Töltsük fel előre a gyógyszerszekrényt, fájdalomcsillapítókkal, orrdugulás, torokfájás elleni készítményekkel. A szappan, kézfertőtlenítő, a zsebkendők szintén fontosak. Igyunk sok folyadékot, így vizet, gyógyteákat, és vessük be a forró csirkelevest is betegség idején!

tea1

4. Figyeljünk a tünetekre! Nem mindegy, hogy megfázás van influenza. Sokszor elsőre még az orvos sem tudja megállapítani. A megfázás azonban enyhébb, orrfolyással, orrdugulással jár. Az influenza súlyosabb, hirtelen érkezik, pár napra biztosan „lever a lábunkról”. Láz, izomfájdalmak, kimerültség gyakori az influenza esetében.

5. A megfelelő gyógyszereket szedjük! Sokféle változat közül válogathatunk, de válasszunk okosan. Ne használjuk azt a típust, ami olyan panaszra is való, amilyen nekünk nincs! Olvassuk el figyelmesen az utasítást a terméken. A kombinált tabletták hasznosak, hiszen egyszerre csillapítják a torokfájást, a köhögést és fájdalomcsillapítók is egyben. Ha két gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag van, ne használjuk mind a kettőt!

6. Mellőzzük az antibiotikumokat! Az influenza és a megfázás vírus okozta betegség, az antibiotikumok azonban bakteriális fertőzés elleni szerek. Mi több, használatuk olyankor, amikor nincs rájuk szükség, nagyobb bajt okozhat: növeli a veszélyes baktériumok szaporodásának esélyét.

7. Betegen maradjunk otthon! Talán nem egyszerű kihagyni pár napot a munkahelyen, az iskolában, de szükséges. Ha nem pihenünk betegségünk idején, testünknek több időre, energiára lesz szüksége megküzdeni a vírussal. Vagyis, tovább is tarthat a betegségünk – no és átadhatjuk másoknak.

8. Használjunk eldobható használati tárgyakat! Ha valaki a családban beteg, okos dolog eldobható dolgokat használnia a fürdőszobában, míg fel nem épül. Így például kéztörlő papírt, papír vagy műanyag poharakat. Ez egy jó módszer, hogy ne adjuk át a vírust a családtagjainknak.

9. Alkalmazzuk a természetes gyógymódokat! Ha igazán természetes gyógyírre vágyunk, egy kanál méz mindig jó ötlet. Csillapítja a köhögést, hasonlóan a patikákban kapható köhögéscsillapító szirupokhoz. Az 1 éves kor alatti gyermekek azonban ne kapjanak mézet, veszélyes lehet rájuk nézve! Szavazzunk a vitaminokra, gyógynövényekre! Az andrographis gyógynövény és a szibériai ginseng keveréke például ígéretes a betegség kezelésében, ahogyan az Echinacea és a C-vitamin is, utóbbi nagy mennyiségben. A bodza segít, hogy rövidebb idő alatt eltűnjenek az influenza tünetei.

megfazas1

10. Igyunk minél több folyadékot! Ha extra mennyiségű folyadékot fogyasztunk megfázás, influenza idején, az elvékonyítja a váladékot, enyhíti az orrdugulást, segít tisztítani a légutakat. A víz, a sport italok, a húsleves jó választás. Az alkoholt hanyagoljuk! A forró teák szintén segítenek a légutak tehermentesítésében.

Ha a gyermek beteg, és nem fogyaszt elég folyadékot, a gyümölcsös pálcikás jégkrém – nem vicc – jó ötlet lehet számára a folyadékpótlásra. Ihatja a folyadékot szívószállal vagy kanállal is. Próbálkozhatunk színesekkel is, ha ezek vonzóbbak a számára…!

11. Írassunk fel gyógyszert! Azonnal meggyógyítani egyik sem fogja az influenzát, de enyhíti a tüneteket és hamarabb jobban leszünk. A vényköteles vírus ellenes gyógyszerek tompítják a tüneteket, de fontos, hogy az első tünet után 48 órával meg kell kezdeni a szedésüket. Konzultáljunk orvosunkkal! Amennyiben fennáll a veszélye, hogy az influenza szövődményekkel járhat, mindenképp szükségünk lesz gyógyszerre.

Forrás: