Mi az a szepszis?

A szepszis egy összetett tünetcsoport, amit nehéz meghatározni, diagnosztizálni és kezelni. Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek a szepszist az egyik legtöbb kihívással és nehézséggel járó betegségnek tartják.

A betegség a köznyelvben vérmérgezésként vált ismertté, azonban ez a meghatározás nem fedi a betegség komplexitását.

A szepszis a szervezet reakciója valamilyen külső fertőzésre, sérülésre. Ennek következményeként beindul egy általános gyulladásos és véralvadási reakció, amely egy idő után túlzottá, szabályozatlanná válik, és a szervezet gyakorlatilag elpusztítja önmagát. Ilyen esetben a fertőzés helyétől távol lévő szervek válnak érintetté a betegségben.

A szepszisnek három súlyossági fokozata van:

Egyszerű szepszis

Ez a fajta megbetegedés lehet akár influenza vagy egy vírusfertőzés következménye. Előfordulása nagyon gyakori, évente világszerte több millió ember betegedhet meg benne. Többségük nem igényel kórházi kezelést.

Súlyos szepszis

Minden ilyen beteg intenzív kórházi ellátást igényel. Súlyos szepszist azon betegeknél állapítanak meg, akiknél az alapbetegséghez még legalább egy szervrendszer elégtelen működése társul, tehát például gépi lélegeztetés tartja életben a beteget, vagy művese látja el a szükséges funkciókat. Miután ilyen esetekben létfontosságú szervek betegednek meg, az elhalálozás esélye sokkal nagyobb, globálisan mintegy 30-35 százalék.

vermergezes7

Szeptikus sokk

Szeptikus sokk estében a szepszishez alacsony vérnyomás is társul, így a páciens nem, vagy nagyon nehezen reagál a kezelésre, ami többszervi elégtelenséghez vezet. Ezek a betegek azonnali intenzív ellátást igényelnek, halálozási arányuk rendkívül magas, 50-80 százalék körüli.

A szepszisben potenciálisan bárki bárhol bármikor megbetegedhet, ami lehet akár sérülés, baleset, tüdőgyulladás, vagy bármilyen fatális esemény (erős feji ütés stb.) következménye is.

Kezdeti általános tünetei lehetnek: láz, légzési nehézség, forróságérzet, bőrkiütés, gyors szívverés, általános gyenge közérzet, abnormális laborértékek (további tünetek az infekció kiindulópontja szerint változnak).

Adatok a szepszissel kapcsolatban

– A szepszis a világon a tizedik leggyakoribb halálok!

– Naponta világszerte 1400 ember hal meg szepszisben.

– Az intenzív osztályokon a szepszis a vezető halálok.

– A betegek 30 százaléka a diagnózist követő egy hónapon belül hal meg.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.