Vigyázat a megfázás elleni szerekkel!

Miután idén elég korán megkezdődött a nátha és az influenza szezonja, ideje közhírré tétetni az év legfontosabb figyelmeztetését.

Vigyázzunk, nehogy véletlenül túladagoljuk az acetaminofent (paracetamol) vagy az ibuprofent azzal, hogy egyszerre alkalmazzuk a fájdalomcsillapítót és az ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, vény nélkül kapható megfázás és influenza elleni készítményeket.

Az orvosok és gyógyszerészek szerint ez az egyik leggyakoribb és talán legveszélyesebb hiba, amit a gyógyszerszedés terén el lehet követni, ennek ellenére mindennapos esetnek számít. Nagyon sok megfázás és influenza elleni készítmény tartalmaz paracetamolt vagy ibuprofent, ezért nagyon könnyen előfordulhat, hogy valaki beveszi a szokásos paracetamol adagját fejfájás vagy más fájdalom ellen, majd a megfázás elleni készítménnyel megduplázza ezt az adagot. A paracetamol ráadásul erősen megdolgoztatja a májat, ezért ha valaki beveszi a dupla adagot, majd alkoholt iszik rá (ne feledjük, hogy sok köhögés elleni szirup tartalmaz alkoholt), egészségtelen mértékben megterheli a máját.

shutterstock_166186637

Akkor mi a teendő? A legegyszerűbb megoldás az, ha odafigyelünk a „több tünet ellen” ajánlott készítményekre, és mindig elolvassuk az összetevők listáját. Ügyeljünk arra, hogy az egyes paracetamol adagokat négyórás eltérésekkel vegyük be, legyen szó akár fájdalomcsillapítóról, akár megfázás elleni szerről. Ilyen gyógyszerek szedésekor pedig az a legjobb, ha kerüljük az alkoholt, vagy egyetlen italra korlátozzuk magunkat.

Az idősebb felnőttek többségének érdemes kerülni a paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítmények PM változatait, amelyek nyugtató hatású antihisztamint – általában difenhidramint – is tartalmaznak. A szedatív antihisztaminok a kutatások szerint növelik a szédülés és az esések kockázatát. Mivel az esés valószínűsége amúgy is nagyobb éjszaka, ezt a veszélyt érdemes komolyan venni. A hatóanyag idősebb felnőttekben székrekedést, szájszárazságot, vizelési nehézséget és zavartságot is okozhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.