Sharklet, cápabőr a bacik ellen

A cápabőr képes megelőzni a bakteriális fertőzéseket.

A modern orvostudomány számtalan betegséget leküzdött már, de a bakteriális fertőzések ellen még nem találtak hatékony védekezési módot. A kutatók valószínűleg megtalálták a megfelelő védekezést a veszélyes MRSA baktérium ellen, amely szinte valamennyi antibiotikummal szemben ellenálló.

Meglepő módon a félelmetes tengeri ragadozó, a cápa inspirálta a kutatókat, miközben a tengerjáró hajók törzsén megtapadó kagylók ellen kerestek valamiféle megoldást, számolt be róla a CBS News. Tony Brennan, a Floridai Egyetem mérnöke a cápák bőrét kezdte vizsgálni, amely természetes módon képes védekezni a mikrobák ellen.

shutterstock_6543739

Brennan műanyag lapokat vont be a cápabőrhöz hasonló szerkezetű anyaggal, és azokat a hajó testére erősítve pozitív eredményeket értek el a kagylók és moszatok elleni védekezésben. A Sharklet egy olyan anyag, amelyen nem képesek a baktériumok megtapadni, és az nemcsak a hajózásban, hanem egy még nagyobb iparban, az egészségügyben is komoly érdeklődést vált ki.

Shravanthi Reddy, a Sharklet kutatási igazgatója szerint az orvostudomány régóta harcol a baktériumok ellen, de az a probléma, hogy nem lehet az összes kórokozót elpusztítani. Ha elpusztítjuk a baktériumok 99%-át, akkor is megmarad 1%, ami a legerősebb és legéletképesebb. Reddy azt vizsgálta, hogy a Sharklet a baktériumok ellen is képes-e olyan hatékonyan védekezni, mint a moszatok, algák és kagylók ellen.

shutterstock_275429471

A tesztelés során egy sima felületű műanyagdarabot és egy Sharklettel bevont műanyagot tettek egy baktériumokkal fertőzött környezetbe. 24 óra elteltével megállapították, hogy a sima műanyagon egy vékony baktériumréteg keletkezett, míg a Sharklettel bevont műanyag baktériummentes maradt. Reddy szerint azért érdekes ez a jelenség, mert a két anyag kémiai összetételben nincsen semmi különbség, kizárólag a felületük fizikai formája tér el.

A kutatók abban bíznak, hogy ez az új anyag lehet a megoldás a kórházakban gyakran előforduló felülfertőzések ellen, ha a kórházban található éjjeliszekrények, asztalok és ágyak felületét cápabőrrel vonják be, amin nem képesek megtelepedni a baktériumok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.