Fájdalom kezelése injekcióval

A régóta fennálló fájdalom már nemcsak azt a fájdalmat foglalja magába, amelyet a beteg a tünetek kezdetén érzett, hanem gyakran kiegészül újabb, úgynevezett kiegészítő fájdalom komponensekkel.

Ezeket a kiegészítő fájdalmakat a szervezet részben egyfajta védekezésként kelti a betegben, pl azért, hogy megakadályozza a fájdalmas testrész/terület mozgatását, vagy azért, hogy gyulladásos reakciót keltve megpróbáljon megszabadulni az esetleges kiváltó kórokozótól, más esetben a fájdalomvezető idegek túlterheléses fájdalma jelentkezik mint súlyosbító körülmény az eredeti  fájdalom mellett.

Ilyen módon a több hónapja fennálló fájdalom idővel komplex jellegűvé, összetetté válik, ezt a betegek mindig megélik és megérzik, olyan módon, hogy azt észlelik: a fájdalmuk erősödik, új fájdalomformák jelentkeznek, illetve a korábbi szakaszosan érzett fájdalom állandó lesz.

fejfajas28

Mind a fejfájások, mind a végtagokon, gerincen vagy törzsön észlelt fájdalmak képesek idővel ilyen új fájdalomkomponesekkel bővülni, fokozódó mértékű szenvedést okozva a betegnek.

Ilyen komplex fájdalmak esetében nem ritka, hogy a jó hatásúnak észlelt fájdalomcsillapító szerek idővel hatástalanná válnak vagy kezdettől alig hatnak. Ez azért van, mert a fájdalom több összetevőjű, és a gyógyszerek rendszerint csak az egyik komponensre hatnak.

Néha az is előfordul, hogy a fájdalmas területen szorosan egymás közelségében több idegrost és fájdalomra igen érzékeny szövetterület van, ilyenkor több hónapos fájdalom fennállás után már igen nehéz megállapítani, hogy melyik beidegzési terület felelős a jelenlegi bonyolult fájdalom kép fennállásáért.

A fenti esetekben alkalmazzuk az idegek közvetlen közelébe vagy a fájdalmas szövetterület bizonyos különleges pontjaira adott fájdalomcsillapító, gyulladáscsökentő és érzéstelenítő injekciókat, úgynevezett ‘"terápiás blokádokat". Ilyen blokádokkal nemcsak a fájdalom csillapítható hosszú távon eredményesen, hanem meghatározható, hogy éppen melyik ideg fájdalma felelős a leginkább a panaszokért – ez esetben ‘diagnosztikus blokádról’ beszélünk.

migren5 Ismerd meg a fejfájások típusait!

Természetes, hogy a fenti blokádok szúrásához nemcsak technikai jártasság szükséges, hanem az is, hogy a gyógyszer beadása biztonságos és pontos legyen: vagyis, hogy a betegnek ne okozzon sem többlet fájdalmat, sem többlet károsodást.

Ez ma már csak a korszerű, műtőkben is használt elektronikus idegrost-azonosító készülékek használatával képzelhető el, ezek képesek milliméteres pontossággal azonosítani a fájdalmas idegrostot, hogy az ideg mellé adott gyógyszer pontosan a kívánt hatást fejthesse ki.

A módszer bizonyos fejfájásformák esetén 70%-os fájdalomcsökkenést, adott kar- vagy alsó végtag fájdalom típusok esetén pedig 80% körüli fájdalomcsökkenést tud elérni, de nyaki és deréktáji gerincfájdalmak esetén is igen magas hatékonyságot, tüneti javulást lehet vele megvalósítani.

injekcios%2520tu
Jó hír, hogy a Fehérvári Fájdalomterápiás Központban már rendelkezünk ilyen idegrost azonosító készülékkel, ezért az ilyen, gyógyszeres terápiára nehezebben reagáló fájdalmak esetében is tudunk segíteni, kezelési alternatívát nyújtani a makacs, összetett fájdalmakban szenvedőknek.

Ezzel a készülékkel a kifejezetten műtő-hátteret igénylő bevatkozások kivételével gyakorlatilag minden széles körben használt idegblokádos fájdalomcsillapító eljárást tudunk kivitelezni rendelői körülmények között.

A most beszerzett eszköz újabb fontos lépést jelent fájdalomcsillapítással foglalkozó orvos-teamünk számára annak a nemes célnak az érdekében, hogy minél több krónikus fájdalomtól szenvedő betegnek segíthessünk.

Forrás: