Pápá fejfájás!

Életünk során legalább egyszer biztosan szenvedtünk már a fejfájás kínzó érzésétől, a lakosság 40-50 százaléka pedig rendszeresen küzd különböző típusaival.

A fájdalomcsillapítók veszélyei

,,A krónikus fejfájástól szenvedők gyakran esnek a fájdalomcsillapítók átmeneti enyhülést kínáló csapdájába, mely több szempontból is veszélyes lehet. A fájdalomcsillapítók gyakori szedése károsítja a gyomor- és bélnyálkahártyát, melynek súlyos következménye lehet gyomor- és nyombélfekély kialakulása."

,,A fájdalomcsillapítók helytelen használata ezen kívül önmagában is fenntarthatja a fejfájást, így nem csak a tüneteket nem szűnteti meg, de a diagnózist is nagymértékben megnehezíti. A fejfájások kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében egyéntől függően, más-más kiváltó ok is állhat." – hangsúlyozza dr. Nagy Ildikó, az Oxygen Medical neurológusa.

Mitől fáj?

Fejfájás több okból jelentkezhet. Az őszi-téli időszakban gyakori kísérője a náthás, influenzás megbetegedéseknek. Oka lehet a túlzott dohányzás, a másnaposság, a stressz és a kialvatlanság is. Az eddig felsorolt tényezők mellett fejfájást okozhat még:

– Szervi eltérés, a nyaki csigolyák addig fel nem ismert elváltozása.

– Különböző izomcsoportok görcse, merevsége.

– Magas vérnyomás.

– Cukorháztartás zavara.

– Rossz látásélesség.

– Pajzsmirigy betegség.

– Krónikus arcüreggyulladás.

– Gyulladásban lévő foggyökér is.

gy%25C3%25B3gyszer4806

Ahány fej, annyi fájás

Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós, vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster.

Migrén:

• Jellemzően a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában.

• 6-9 erősségű egy tízes fájdalom-pontozó skálán.

• Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat.

• Fizikai aktivitás fokozza.

• Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység.

• Nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik.

• Látásjelenségek előzhetik meg a fájdalmat (fénylő foltok, kaleidoszkop szerű kép, stb.).

Tenziós fejfájás:

• A legtöbb esetben enyhe, vagy mérsékelt (erőssége 4-6) fájdalommal jár.

• A fej körül, abroncsszerű fájdalommal jár, mely a nyaki- tarkótájék felé is kisugározhat.

• Gyakran kíséri szorongás és depresszió.

Napokig eltart, krónikus formájában több mint havi 15 napig is!

Cluster:

• Szintén féloldalon, jellegzetesen a szem körüli környéken okoz éles, szúró fájdalmat. (erőssége ált. 10-es) amelyhez könnyezés, orrdugulás, orrfolyás, szempirosság társul.

• Fiatal, dohányzó férfiaknál gyakoribb.

• Általában, 30-90 percig tart.

Hogyan kezelhető?

A fejfájás kezelésére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. A gyógymódok típustól és egyéntől függőek lehetnek, így azok meghatározása minden esetben szakorvos feladata! A fejfájás okainak felderítése során a betegek első körben neurológushoz kerülnek, aki a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat.

A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is. A pontos diagnózist mi magunk is segíthetjük, amennyiben részletesen be tudjuk mutatni a fejfájás jellegét. A kivizsgálás előtt gondoljuk át otthon a következő kérdéseket:

– Milyen jellegű a fejfájás?

– Milyen gyakorisággal jelentkezik?

– A fej melyik részén érezhető?

– Mennyi ideig tart?

– A fejfájás jár-e más tünettel is (hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység)?

– Milyen gyógymódokat próbáltunk ki eddig a fájdalom csillapítására?

fajdalom58

A fejfájással nem kell együtt élni!

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszűntetését. Mindezen információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján lehet összeállítani egy terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges. Az önálló fejfájások esetén, a fejfájás típusától függően kell a kezelést kiválasztani!

Tenziós fejfájás akut formájában alkalmi fájdalomcsillapítás ajánlott (paracetamol vagy acetil-szalicilát nagy adagban). Amennyiben a fájdalom krónikussá válik megelőző kezelés, általában antidepresszáns kezelés beállítása szükségessé válhat.

Életmódbeli változtatások is szükségesek lehetnek: a napi rendszeresség visszaállítása az étkezéseket, alvást, fizikai aktivitást illetően, a káros anyagok kerülése; dohányzás, alkohol- mellett különböző relaxációs kezelések és stresszoldó módszerek, masszázs is hatásosak lehetnek.

Migrén esetén megkülönbözetünk egy roham, és egy megelőző kezelést.  A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom és a kísérő panaszok csökkentése. Rohamgyógyszerként jól használhatóak a hányás és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények.

Emellett a triptánok (specifikusan migrén ellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. A megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Megelőző kezelésként antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, kardiológiai gyógyszerek alkalmazhatóak megfelelő orvosi felügyelet mellett.

Migrénesek egy csoportjánál – terhes nők, gyermekek, stressz kiváltotta fejfájásban- a relaxációs technikák, és a pszichoterápia is hatásos lehet. Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések és a megfelelő alvási időszakok betartása!

Cluster fejfájásban a gyorsan ható készítmények alkalmazhatók eredményesen, tekintettel a rohamok rövid időtartamára, de igen kifejezett erősségére. Ilyenkor oxigén belélegzés, orrspray vagy injekció formájában alkalmazható triptánok jönnek szóba. Megelőző kezelésként kardiológiai szerek, szteroidok alkalmazhatóak.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.