Oxigénnel a stroke ellen

A hiperbár oxigénterápia kiegészítő kezelésként történő alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a szélütést szenvedett betegek állapotának javulásához.

Október 29-én ünneplik világszerte a stroke világnapját. A szélütés hazánkban is az egyik leggyakoribb halálozási ok. Magyarországon évente körülbelül 50.000 embert érint, az esetek 36%-a halállal végződik, a fennmaradó betegek nagy része pedig nem lesz képes régi életvitelét folytatni.

Különösen veszélyeztetettek a dohányosok, a magas vérnyomással, a magas koleszterinszinttel  küzdők, és a cukorbetegek, de az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás is kockázati tényezőnek minősül.

A szélütés tünetei rendszerint gyorsan és váratlanul lépnek fel: ha arcunk elkezd zsibbadni, elferdülni, nem találjuk vagy nem értjük a szavakat, kettős látás, térbeli tájékozódási vagy érzékelési zavarok lépnek fel és mindez nem jár fájdalommal, azonnal forduljunk orvoshoz!

Tudta-e?
– A szélütés szó onnan ered, hogy pogány őseink hite szerint a szélben emberfeletti lények vannak, akik rontást, betegséget hoznak az emberekre.
– Szélütést szenvedett már a két híres történelmi személyiség, Kinizsi Pál és Mátyás király is, de mindketten fel tudtak épülni. Churchill, Roosevelt, Lenin és Sztálin viszont szélütés miatt lelte halálát. Napjaink csillagai közül Sharon Stone, Al Capone, és Jean-Paul Belmondo és Gábor Zsazsa is átesett strokeon.

A stroke alapvetően két típusba sorolható: vérzéses illetve érelzáródásos strokeot különböztethetünk meg. Az esetek 80 százalékában érelzáródás miatt szenvednek az betegek szélütést, amikor egy vérrög elzárja a keringés útját.

Keringés hiányában az érintett ér által ellátott agysejtek oxigén és tápanyag nélkül maradnak, így sorsuk megpecsételődik, a stroke által érintett területen elhalnak, és ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan.

Mivel az agyban rendkívül kis területen koncentrálódnak a mozgást, az érzékelést, a beszédet, a tárgyak felismerésének képességét irányító sejtek, már egy kis részt érintő szélütés is súlyos következményekkel járhat. Van azonban a sejthalált szenvedett terület és az egészséges – vérkeringéssel rendelkező – zóna között egy átmeneti rész, amelynek keringését stroke terápiával helyre lehet állítani, vagy legalábbis javítani.

Vizsgálatok szerint a rehabilitációs kezeléssel és a vele egyidőben végzett hiperbár oxigénterápia (HBOT) együtt jobb eredményeket produkálnak, mint a rehabilitációs kezelés önmagában. Taiwanon 46 stroke-on átesett beteget vizsgáltak, akik közül 16-an a stroke utáni általános kezelés mellett 10 alkalmas hiperbár oxigénterápiás kezelést is kaptak, míg másik 30 beteg csak rehabilitációs ellátást kapott, HBOT nem.

stroke1Bár két héttel a stroke után még nem volt tapasztalható jelentős különbség a két csoport között, egy hónappal a szélütés után már csak az oxigénterápiát  kapó betegeknél volt megfigyelhető jelentős javulás, miközben a kontrollcsoport állapota nem sokat változott a két héttel azelőtti állapothoz képest.
A másik kutatás 74 olyan embert vizsgált, akik 6-36 hónappal a kutatás kezdete előtt szélütést kaptak. A kísérleti csoport 2 hónapon keresztül, heti 5 alkalommal 90 perces hiperbár oxigénterápiás kezelésben részesült, míg a másik csoport 2 hónapig nem kapott hiperbár terápiát, majd az azt követően 2 hónapig igen. Mindkét csoport esetén szignifikánsak javultak az eredményeik a hiperbár oxigénterápiás 2 hónap alatt.

„A budapesti Hiperbár Centrum működése során eddig közel 50 stroke-on átesett pácienst kezeltünk” -mondta Péchy Imre a Hiperbár Centrumot üzemeltető Baromedical Zrt. vezérigazgatója. „Legtöbbjüknél jelentős javulásról tudunk beszámolni, de fontos megjegyezni, hogy a gyógyulás mértéke nagyban függ a kiinduló állapottól és az egyén érzékenységétől.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.