Kólika a fejfájás miatt!

A szakértők egyre inkább úgy vélik, hogy néhány gyermekkori nem fejfájásos rendellenesség (például hányás és vertigo) összefüggésben állhat a migrénnel idősebb korban. Most egy új kutatás azt mutatta, hogy az édesanya migrénje és a csecsemő kólikája (hasfájása) is kapcsolatban állhat egymással.

A kólika az az állapot, amely az egyébként teljesen egészséges csecsemők rendkívüli sírósságát okozza.

A tervek szerint az Amerikai Neurológus Akadémia áprilisban megrendezésre kerülő New Orleans-i konferenciáján közzétett tanulmány szerzője, Dr. Amy Gelfand, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem gyermekneurológusa elmondta, kutatásuk kimutatta, hogy azokban a nőkben, akiknek kórtörténetében szerepel migrén, több mint kétszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy gyermekük kólikában szenved, mint azokban, akiknek nincs migrénje.

A kutatáshoz speciális kérdőíveket fejlesztettek ki annak meghatározására, hogy egy csecsemő szenved-e kólikában, valamint annak azonosítására, hogy az édesanyát diagnosztizálták-e migrénnel, mely betegség erős genetikai összefüggéssel rendelkezik.

munkahelyi9

A 154 anya és gyermek vizsgálata azt mutatta, hogy azon csecsemők 29 százaléka, akiknek édesanyja migrénben szenvedett, kólikás volt, míg a migrént nem tapasztaló anyák gyermekei között ez az arány csak 11 százalék volt. Hasonló irányvonal mutatkozott az édesapákkal kapcsolatban is. Kiderült, hogy a migrénben szenvedő édesapával rendelkező csecsemők körülbelül 22 százaléka szenvedett kólikában, míg a migrénben nem szenvedő apák gyermekei között ez az arány csak 10 százalék volt.

Az USA Egészségügyi Minisztériuma szerint a migrénes betegek kétharmada nő. Korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a migrénben szenvedő betegek körülbelül felében sosem diagnosztizálják a betegséget.

Forrás: