Zsírfüggő az agyunk?

A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a chips és a sültburgonya járul hozzá a leginkább a hízáshoz, és nem véletlenül.

Vajon miért nem tudunk egyetlen darab chipset vagy egyetlen darab sültburgonyát enni? Nem csak a szénhidrát tehet róla. A Kaliforniai Egyetem kutatói, Daniele Piomelli és Nicholas DiPatrizio kimutatták, hogy az ezekben az élelmiszerekben lévő zsírok szinte ellenállhatatlanná teszik őket, és olyan meglepő biológiai mechanizmust vált ki, amely torkosságunkat motiválja. Mi a ludas? Hát a szervezetünk marihuánához hasonló vegyületei, az endokannabinoidok.

Kísérletük során kiderült, hogy amikor patkányok valamilyen zsíros élelmiszert kóstoltak meg, a felső bélrendszerükben endokannabinoidok kezdtek termelődni. A cukor és a fehérjék viszont nem váltották ki ezt a hatást.

3jyygx9z1

A folyamat a nyelven kezdődik, ahol az élelmiszerben lévő zsírok egy jelet hoznak létre, amely először az agyba továbbítódik, majd a bolygóidegen keresztül a bélrendszerbe jut. Itt a jel endokannabinoidok termelődését váltja ki, amelyek a sejt-kommunikáció fokozódását eredményezi, ami a zsíros élelmiszerek indokolatlan bevitelére sarkall.

Mindez Piomelli szerint úgy történik, hogy az éhséggel összefüggő emésztővegyületek szabadulnak fel, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy még többet együnk. A Proceedings of the National Academy of Sciences e heti számában megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy evolúciós szempontból az állatokban sürgető szükségük mutatkozik a zsír fogyasztására, amely a természetben nehezen érhető el, de létfontosságú a sejtműködéshez. A mai emberi társadalomban azonban a zsírok nagy mennyiségben, könnyen elérhetők, ezért a zsíros ételek fogyasztására vonatkozó velünk született motiváció elhízáshoz vezet.

Forrás: