Cukorbetegek világnapja – június 27.

A cukorbetegség komoly, életre szóló komplikációkhoz is vezethet, mint a vakság, a memóriazavar, a vesebetegség, a szívbetegség, az idegrendszer károsodása és a végtag amputáció.

A diabéteszről

A cukorbetegség a vércukor és inzulinszabályozás felborulásának következménye. A betegség leggyakoribb tünetei: fokozott szomjúság és gyakori vizelés, éhség, súlyvesztés, fáradtság és homályos látás.

A diabétesz szó jelentése ?nagy mennyiségű vizelet?. Egyes cukorbetegek akár napi 10 liter vizeletet is kiválaszthatnak. Ennek oka, hogy a fölösleges cukormennyiség a vérből a vizeletbe kerül, és magával vonja ozmózis útján a vizet és a sót a vérből.

Vércukor és inzulinszint

A csökkent inzulinérzékenység a sejteket abban akadályozza, hogy az inzulin segítségével a vércukrot energiává alakítsák. A sejtek felszínén elhelyezkedő receptorok az inzulin segítségével a sejt belsejébe viszik a glükózt. Az inzulinrezisztencia, vagy alacsony inzulinérzékenység e receptorok működését gátolja.

A glükóz a véráramban marad, a megemelkedett vércukorszintre reagálva a hasnyálmirigy még több inzulint termel. A magas inzulinszint pedig rossz hatással van a vér koleszterin és triglicerid szintjére. Az inzulinérzékenység csökkenésének egyik oka a vér magas szabad zsírsavszintje.

Vércukor konverter

Valószínűleg Ön is olvasott már olyan dokumentumokat, amikor a vércukor szintet mmol/l mértékegységben adták meg, holott Önnek mg/dl-ben lett volna rá szüksége (vagy fordítva).

A konvertáláshoz az adott értéket meg kell szorozni (vagy osztani) 18-cal. (Pl. a 7 mmol/l megfelel 126 mg/dl-nek).

Ezt a konvertálást segíti az alábbi kalkulátor:

 

 

Vércukor szint
mg/dl

mmol/l-be >>

Törlés mmol/l

<< mg/dl-be

 

Eredeti változat: DiabetesMonitor.com

Vércukor-értékek

Normál érték
Éhgyomornál: 6,0 mmol/l alatt
Étkezés után két órával: 7,8 mmol/l alatt

Cukorbeteg érték
Éhgyomornál: 7,0 mmol/l felett
Étkezés után két órával: 11,1 mmol/l felett

 

8756A diabétesz típusai

1-es típusú diabétesz: korábban gyermek-/fiatalkori diabétesz néven volt ismert, jellemzően gyerekkorban (esetleg fiatal felnőttkorban) alakul ki. A betegség hátterében feltételezhetően elsősorban genetikai hajlam és vírusos megbetegedésekkel szembeni fokozott kitettség áll.

1-es típusú diabétesz esetén az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigyben található Langerhans sejteket, ami teljes inzulin-hiányhoz, a vizelet mennyiségének növekedéséhez vezet, súlyos esetben a nem megfelelő májműködés következtében a vérben savas anyagcsere termékek szaporodnak fel, mely agyi diszfunkciókhoz vezethet. Az 1-es típusú diabétesz kezelése pontosan meghatározott, és folyamatosan felügyelt injekciós inzulinpótlással történik.

2-es típusú diabétesz: a korábban ?felnőttkori diabétesz? névvel illetett kórkép a cukorbetegség elterjedtebb válfaja. Általában az elhízás talaján alakul ki és manapság sajnos már egyre több gyereket is érint. További rizikófaktorok a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, bizonyos etnikai és genetikai tényezők. A kezelés speciális gyógyszerekkel (ún. orális antidiabetikumok), diétával történik, emellett sok esetben itt is inzulinterápiára van szükség. A 2-es típusú diabéteszt az inzulinérzékenység csökkenése okozza, amelynek következtében az inzulintermelés fokozása ellenére is nő a vércukorszint. Idővel pedig a hasnyálmirigy kimerül, és képtelenné válik az inzulintermelésre.

3-as típusú diabétesz: a várandós nők elenyésző hányadánál (2%) tapasztalnak ún. terhességi cukorbetegséget, amely feltételezhetően alapvetően hormonális változások  eredménye. Bár az inzulintermelés és a vércukorszint a szülés után a legtöbbször normalizálódik, a terhességi diabétesztől szenvedő nők több mint felénél várható később a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.