Cukorbetegek diétás szabályai – 1. rész

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják

A diétának fontos szerepe van mind a két típusú cukorbetegség esetén, mind gyógyszeres, mind inzulinkezelés esetén, ám mindig az adott kezelésnek megfelelő adekvát étrend javasolt.

Az 1-es típusú cukorbetegeknél ma már az újabb inzulinkészítmények adagolásával alkalmazkodni lehet a táplálkozáshoz és a fizikai megterheléshez. A 2-es típusú cukorbetegeknél a legfontosabb szempont az ideális testtömeg elérése és annak megtartása.

Az étkezés után kialakuló vércukorszint emelkedés függ az elfogyasztott táplálék glikémiás indexétől, de a szénhidráttal együtt elfogyasztott zsírok és fehérjék elhúzódóbbá tehetik a felszívódást, ezáltal pozitív irányba befolyásolva vércukorszint emelkedését. Érdemes a napi szénhidrát- és energiabevitelt három-öt alkalommal felvenni, inzulinnal kezelt beteg esetében 3-6 alkalommal.

cukorbeteg11

Inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén azért fontos a diéta, mert a szénhidrát elfogyasztása során 1 óra múlva alakul ki a vércukorcsúcs, és 3 óra múlva lecseng, viszont az adagolt inzulin hatásgörbéje más. Még az intenzív inzulinkezelés mellett sem olyan gyors az inzulin felszívódása, mint ahogy az egészséges szervezetben megvalósul.

Az étrend összeállítása

A 2-es típusú diabétesz esetében inkább kalóriában, krisztalloid szénhidrátban és zsírban szegényebb étrendet javaslunk. Míg az 1-es típus esetén tekintettel a gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülését ajánljuk, azonban nem szükséges zsírban és fehérjében szegény étrend, hiszen az egészséges élet a cél.

A korszerűnek tekinthető cukorbeteg-étrendben a szénhidrátok 50, a fehérje 20, a zsír 30 százalékos arányban szerepel.

cukorbetegseg36Minden étkezésnek megfelelő mennyiségű szénhidrátot kell tartalmaznia. Normális testsúly esetén annyi energiát kell a szervezetnek biztosítani, amit a testmagasság, az életkor, az anyagcsere jellemzői és a végzett fizikai tevékenység alapján megkíván.

Egy túlsúlyos diabéteszes esetében ugyanakkor a fogyás miatt fontos a csökkentett kalóriabevitel. Túlsúlyos diabéteszes nők esetén napi 1000 kcal, túlsúlyos férfiak esetében 1400 kcal, normális testsúlyú nő esetén 1400 kcal, normális testtömegű férfiak és fizikailag aktív nők számára 1800 kcal energiabevitel javasolt naponta.

Nagyobb és hosszabbtávú általában az eredmény, ha lépcsőzetes kalóriacsökkentést javaslunk, attól függően, hogy mennyi a kiindulási kalória, annak 10-15 százalékával csökkentve a bevitelt és a toleranciától függően akár hetenként csökkenthetjük azt, a kívánt cél eléréséig.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: