Tippek cukorbeteg étkezéshez

Az érintettek jól tudják, hogy a cukorbetegek számára a megfelelő táplálkozás titka nem más, mint a tökéletes szervezés

Néhány praktikus szempont figyelembevételével valóban sokkal könnyebb betartani a diétát.

Tervezze meg étrendjét!

– Legyen biztos abban, hogy dietetikusa ismeri ízlését és tudja, milyen ételeket szeret, amikor megtervezi az étkezési tervét. Ha terv olyan ételt is tartalmaz, amit nem kedvel, vagy kedvencei kimaradnak belőle, biztos lehet benne, hogy nehezebb lesz betartani.

Étkezzen változatosan! Egy-egy étkezés során a tányérjára minden ételcsoportból és minél színesebb ételek kerüljenek. Lehetőség szerint minél több magas rosttartalmú zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó élelmiszer legyen közöttük.

Használjon kevés sót, hiszen az rossz hatással lehet a vérnyomására. Óvakodjon az előre gyártott snackektől, ropogtatnivalóktól, ha lehet, az asztali sót helyettesítse más fűszerekkel.

– Olvassa el az ételek címkéit, ismerje meg az összetevőket – így legalább pontosan tisztában lesz, mi is kerül a szervezetébe.

cukorbetegseg38

– Ne fogyasszon telített zsírokat. A „rossz” zsírokat tartalmazó ételek, vagy a zsíros húsok növelik a koleszterinszintet. Ugyanakkor egyen minél több halat, vagy növényi olajjal készült ételt, amelyek „jó” zsírokban, például Omega-3, gazdagok.

A cukorbeteg étkezés titka a tervezés

Egyen sok rostot! Ehhez jó forrást kínál a teljes kiőrlésű búzaliszt, vagy a magas rosttartalmú gabonafélék, a zöldségfélék, valamint a különféle rostpótlók. A rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Étkezzen rendszeresen, legalább 4 vagy 5 óránként. Soha ne hagyjon ki egy étkezést sem!

Étkezési tippek

– Nézze meg az orvosa, dietetikusa által összeállított étkezési tervet, és állítsa össze előre napi menüjét.

– Az éttermi adagok sokszor nagyok lehetnek. Válassza szét kisebb adagokra a fogásokat, és amit nem eszik meg, nyugodtan csomagoltassa el.

recept_doboz30

– Próbáljon meg mindig azonos időpontokban étkezni. Ha valamiért ez nem lehetséges, mindig tartson magánál valamilyen egészséges ropogtatni valót.

– Ha édességéhség gyötri, nézze meg, hogy az étkezési terve alapján melyiket fogyaszthatja.

– A cukorbeteg étkezés titka a tervezés. Ne féljen megkérdezni a pincért a konyhai folyamatokról és a hozzávalókról. Ma már számos étteremláncban, illetve a weboldalukon olvasható táplálkozási tájékoztató.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.