Cukros fekély veszély!

A cukorbetegek több egészségügyi nehézséggel is kénytelenek szembenézni életükben, köztük a lábfekély kialakulásának kockázatával is.

,,A lábfekély fájdalmas elváltozás, amely további fertőzésekhez vezethet, és a legrosszabb esetben akár amputációra is szükség lehet, ha nem kerül sor megfelelő kezelésre és a gyógyulási folyamat követése esetleges." – mondta el Marcus M. Riedhammer a Geisinger Egészségügyi Központ sebész specialistája. vercukor5

A diabétesz egyik hatásaként idegkárosodás is kialakulhat, ami csökkentheti a cukorbetegekben annak a képességét, hogy érzékeljék, amikor valamilyen sérülést szenvednek el. Ezen túlmenően a keringésre és a sebgyógyulás, valamint a fertőzések leküzdése terén is komoly hátrányt jelent a diabétesz.

Ezek a tényezők azok, amelyek miatt a cukorbetegeknél sokkal nagyobb a valószínűsége lábfekély kialakulásának. A lábfekély olyan nyitott sebeket jelent, amelyek a talp elülső részén, vagy a nagylábujj alatt alakulnak ki. Megjelenésük oka a láb érintett területére helyezkedő, ismétlődő nyomás.

A fekélyek piros, kráterszerű sebek, mélységük változó, a sekélyebbtől akár a csontig hatoló méretű is lehet! A komoly probléma ugyanakkor elképesztően egyszerűen megelőzhető! A titok a megfelelő lábhigiénében, azaz a napi lábmosásban, valamint a helyes méretű cipő viselésében rejlik.

Forrás: