Félünk a betegségtől, de spórolnánk a megelőzésen

Noha a válaszadók kicsivel több mint felének (50,8 százalék) közvetlen rokonságában fordult már elő daganatos megbetegedés, a többség (67,7 százalék) nem retteg különösebben ettől a kórtól.

Legtöbbünk nem tart attól, hogy daganatos beteg lesz, noha az emberek több mint felének közvetlen rokonságában fordult már elő ilyen betegség. Szűrésre viszont csak pár ezer forintot költenének évente ? derül ki abból a felmérésből, amit az ABO Institute végzett egy hipermarket vásárlóinak körében.

A megkérdezettek többsége (68,9 százalék) nő volt, így nem meglepő, hogy a kötelező tüdőszűrésen kívül 65 százalékuk nőgyógyászati, 45 százalékuk pedig mammográfiai szűrésen vett már részt. A válaszadók több mint 71 százaléka ment már el fogászati, a legkevesebben (16 százalékuk) pedig urológiai szűrésre. Legalább ilyen népszerű  a szemvizsgálat (a válaszadók 65 százaléka vett már ilyenen részt), illetve a magas vérnyomás szűrés, amin a megkérdezettek több mint a fele esett át.11769Noha a válaszadók kicsivel több mint felének (50,8 százalék) közvetlen rokonságában fordult már elő daganatos megbetegedés, a többség (67,7 százalék) nem retteg különösebben ettől a kórtól. Daganatos megbetegedésektől a válaszadók 35 százaléka tart, igaz, ugyanennyien vannak azok is, akik legalább ennyire félnek más betegségektől is. A válaszadók több mint 17 százaléka pedig egyáltalán nem tart a daganatos betegségektől.

Az intézet felméréséből kiderül az is, hogy a megkérdezettek 33 százaléka szerint egy megbízható rákszűrés több mint 50 ezer forintba kerül. Figyelemre méltó azonban, hogy alig több mint 17 százalékuk költene ennyi pénzt évente szűrésre. Az ABO Institute által kínált szolgáltatások ugyanakkor lényegesen olcsóbbak, ráadásul mindössze egyetlen vérvételre van szükség az elvégzésükhöz.117702A megkérdezettek jelentős része jól látja a betegség korai felismerésének kockázatát, azonban úgy gondolják, a daganatos betegségek diagnosztizálása bonyolult, hosszadalmas és kellemetlen folyamat. Csak kevesen voltak tisztában azzal, hogy a felmérést végző cég által végzett vizsgálat mindössze 13 percet vesz igénybe és egyetlen vérvétel elegendő hozzá.

Az ABO Institute felmérése igazolja a szakhatóságok azon állítását, miszerint alacsony a részvétel a rákszűrési vizsgálatokon. Pedig Magyarországon évente közel 30 ezer ember hal meg rákban, az elhunytak 65-70 százaléka 65 éves, vagy annál öregebb. A fejlettebb országokban tovább élnek a rákos emberek. Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben például 10.404 új esetet regisztráltak. A daganatos halálozásban is első helyen áll, a férfiak esetében az e betegség okozta halálozásban Magyarország világelső.

Forrás: