Rákos tünetek, amiket a nők figyelmen kívül hagynak

A szakértők szerint a nők hajlamosabbak arra, hogy gyakrabban elmenjenek kivizsgáltatni magukat, mint a férfiak, főleg, ha zavaró  tüneteket észlelnek magukon. De nem mindegyikük.

A fiatalabb nők például hajlanak arra, hogy olyan tüneteket hagyjanak figyelmen kívül, amik a rákra jellemzőek. Nekik az az elképzelésük, hogy a rák az öregebb emberek problémája, és nem az övék, továbbá vannak olyanok, akik szándékosan nem akarják észrevenni a rák tüneteit.

Azokról a tünetekről lesz szó, amelyek nem késztetik arra a nőket, hogy a rák miatt aggódjanak azonnal, pedig ki kellene vizsgálni őket.

Megmagyarázhatatlan súlyveszteség

Sok nő boldog, hogy erőfeszítések nélkül gyorsan lefogy. De a meg nem magyarázott súlyveszteség vagy a táplálékbevitel drasztikus csökkenése egy hónap alatt már problémát okozhat. Azonnal ki kell vizsgálni!

Puffadás, dagadás

Ez sok nő életében közös pont. Egyik tünete a petefészekráknak. Többi tünete a hastáji fájdalom, vagy medencefájdalom miközben telítve érzed magad, pedig, nem ettél sokat. Ha majdnem minden nap előfordul és néhány héten keresztül kitart, akkor tanácsot kell kérni az orvostól.

di%25C3%25A9ta30

Mellben illetve mellen történő elváltozások

A legtöbb nő tudja, hogy a mellben megjelenő csomó utalhat rákra. Ám vannak más tünetek is. A vörösség és vastagodó bőr a mellen jelezhet egy nagyon ritka, de agresszív fajtájú mellrákot. Ha olyan bőrduzzanatod van, ami hetekig kitart, akkor fel kell keresni a orvost.

Vérzés

A nők hajlanak arra, hogy ne vegyék komolyan a korai vérzést. Ám az erős vérzésnél is figyelni kell, nehogy összekeverjék a gasztrointesztinális (gyomorral és belekkel kapcsolatos) vérzéssel, amely a végbél– és vastagbélrák (ún. kolorektális rák) tünete is lehet.

Bőrelváltozás

A legelső dolog, hogy az elváltozott anyajegyeket mindig át kell vizsgáltatni, mert ez a bőrrák lehetséges jele, de a bőrelszíneződéssel is vigyázni kell.

anyajegy25

Nehéz nyelés

Ha diétáztál, és a könnyű levesek és italok után nehéz, rágós ételekre térsz rá, természetes, ha nem könnyű a rágás és nyelés. Ám ha hosszú távon nehezedre esik a nyelés, akkor az a GI rák egyik tünete is lehet, például a nyelőcsőben.

Vér rosszkor rossz helyen

Ha észreveszed, hogy a vizeletedben vagy a székletedben vér van, az utalhat vastagbélrákra. A vér természetesen a hüvelyből is származhat, ha egy nő menstruál, de ha nem, ki kell zárni a hólyag- és veserákot.

Hastáji fájdalom és depresszió

Bármely nőnek, akinek fájdalmai vannak a hasában és levertnek tűnik, szüksége van részletes kivizsgálásra. Néhány kutató megtalálta a depresszió és a hasnyálmirigyrák közti kapcsolatot, de ez nehezen értelmezhető összefüggés.

Szájban való elváltozás

A dohányosoknak, ha fehér foltok jelennek meg a nyelvükön, azonnal fel kell keresniük az orvost, mert a leukoplakia, a szájüreg nyálkahártyáján jelentkező fehér folt, a szájüreg leggyakoribb daganatmegelőző állapotának tekinthető.

Fájdalom

Az idő múlásával egyre több mindenünk fáj, amit az öregedésnek tudunk be. Legtöbb esetben így is van, és nem a rák előjele. Ám, ha nem múlik a fájdalom, akkor fel kell keresni az orvost, biztos, ami biztos.

fajdalom57

Láz

Ha olyan lázad van, amit nem lehet influenzával vagy más fertőzéssel, betegséggel magyarázni, akkor az utalhat a rákra. A láz gyakrabban fordul elő, ha gyorsan terjed a rák. Ez jelezheti a korai vérrákot, mint például a leukémiát vagy a nyirokcsomó megnagyobbodását.

Fáradtság

A fáradtság egy másik homályos tünet, ami a rák tünete is lehet, de rengeteg másik problémáé is. Ez előfordulhat, miután a rák megnőtt, de más bizonyos rákfajtákban, mint például a leukémiában korán jelentkezhet.

Állandó köhögés

A köhögés előfordul, ha megfáztál, ha az influenzát elkaptad, allergiás vagy, és néha a gyógyszerek egyik mellékhatásaként is. De egy olyan hosszú köhögést, ami több mint három vagy négy hétig tart, nem szabad semmibe venni.

Forrás: