Küzdj meg a rákkal! – Tüdőrák, mellrák, méhnyakrák

A szomorú uniós listát vezet Magyarország: a férfiak tüdőrákos halálozásában nemcsak az Európai Unió, de az egész világ legrosszabb statisztikáját produkáljuk.

Holott a tüdőrák a korszerű diagnosztikai eszközökkel már viszonylag korai stádiumban felismerhető, amikor a betegség még eredményesen kezelhető. A méhnyakrák kórnak pedig évente még mindig 420-520 asszony esik áldozatául hazánkban.

Az egészségügyi ismeretterjesztésben élen járó Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a két leggyakoribb daganattípus – a tüdő– és a méhnyakrákmegelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének jelentőségére.

A közelmúltban megvalósított beruházásnak köszönhetően megújult az OOI Radiológiai Diagnosztikai Osztály gépparkja: új, nagyobb felbontást lehetővé tevő MR készüléket helyeztek üzembe, és lecserélték az angiográfiás berendezésüket is: ez a műszer az ún. intervenciós onkológiai radiológiai eljárások során lehetővé teszi, hogy a daganatot tápláló érbe katéteren keresztül célzottan gyógyszert juttassanak.

tudo10

A modern képalkotók ma már az onkológiai ellátás diagnosztikus és terápiás fázisában, sőt a visszatérő daganatok kimutatásában is fontos szerepet játszanak.

Óriási fejlődés figyelhető meg az emlőrák kezelésében is: a modern sebészeti módszereknek és a célzott sugárterápiának köszönhetően a korai stádiumban felismert emlőrákos esetek 90%-os túléléssel gyógyíthatók, anélkül, hogy az asszonyok elveszítenék mellüket.

Az OOI-ben jött létre Magyarország első onkoplasztikai emlő centruma az onkológia és a rekonstrukciós plasztikai sebészet házasságából. A hazánkban évente újonnan diagnosztizált 7300 emlőrákos eset közül 1000 beteg komplex ellátását végzik ezen az osztályon. A korábban csak Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban alkalmazott rekonstrukciós és emlőmegtartó műtéti technikák hazai meghonosításának köszönhetően az emlőrákos asszonyok 80 százaléka gyógyultan távozik az intézményből.

A rosszindulatú nőgyógyászati megbetegedések közül a leggyakoribb a méhnyakrák, amely a kolposzkópos vizsgálómódszer bevezetéséig a legrettegettebb betegségek közé tartozott.

Ma már senkinek sem lenne szabad ebben a betegségben meghalnia, hiszen a szűrések során, rákmegelőző stádiumban felfedezett méhnyakrák 100%-ban gyógyítható.

petefeszekrak2

Ma már létezik HPV- ellenes vakcina, az oltást azon korosztályban – a 9-10 éves lányok körében – javasolt megkezdeni, amelyik vélhetően még nem folytat aktív szexuális életet. A méhnyakrák oltással és szűréssel megelőzhető!

Az összefogás nagyszerű példáját mutatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. immár több évre visszanyúló együttműködése. A Segélyszervezet idén 200, nehéz körülmények között élő lánygyermek és anya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást. A védőoltáshoz való hozzáférés elősegítéséhez és a hazai átoltottság növeléséhez jelentősen hozzájárulna, ha az oltás ingyenesen elérhetővé válna egy korosztály számára.

Forrás: