Csíra a melanoma ellen?

A washingtoni rákkutatókat is meglepte a magyar fejlesztésű rákellenes készítmény jelentős hatása

Több mint tizenkétszeresre növelte bőrrákos egerek túlélési esélyeit a magyar fejlesztésű, természetes alapú rákellenes készítmény. A külföldön gyártott, fagyasztásos technológiával készült fermentált búzacsíra-kivonat daganatellenes hatásait washingtoni rákkutatók vizsgálták. A készítményt kifejlesztő Hidvégi Máté elmondta: az eredmények az amerikai kutatókat is meglepték.

„Azt mondták nekem a terület specialistái, hogy természetes alapú készítménytől ilyen jelentős hatást nem lehetett várni. Ugyanis az egyik legagresszívabb melanóma sejtvonallal beoltott egereket kezelték az anyagommal. A beoltást követő 27. napon a kontroll csoport minden egere elhullott, a kezelt csoport túlélési aránya ekkor még mindig 83,3%-os volt. A kontroll csoport  egereinek elhullási esélye 12,3-szor nagyobb volt a kezelt csoportéhoz képest -, ez rendkívüli eredmény.”

Az Oncomar a magyar betegek számára már több mint egy éve elérhető, mint speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer, daganatos betegek részére.  A jelenlegi kísérletek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a készítményt mielőbb elismerjék, és törzskönyvezzék, mint rákgyógyszert.

anyajegy18

Az Oncomar liofilizátum legfontosabb hatása az, hogy elzárja a daganatsejtek glükóz-felvételi útjait. A ráksejtek nem jutnak hozzá a legfontosabb táplálékukhoz: nem jutnak kémiai energiához és nem tudják szintetizálni az osztódásukhoz nélkülözhetetlen nukleinsavak cukor-foszfát molekula-láncait.

A rosszindulatú festékes anyajegy – más néven: melanóma – rettegett betegség, amely alig észrevehetően kezdődik. Sokszor, mire orvoshoz fordul a beteg, a ráksejtek már bejutottak a nyirokkeringésbe, és távoli szervekben megtelepedtek, növekedésnek indultak, áttéteket hoztak létre a tüdőben, agyban és más szervekben. Az áttétes melanómában szenvedők életkilátásai rosszak, várható túlélési idejük általában rövid, a tízéves túlélés százalékos értéke egy számjegyű. Bár pontosan nem tudjuk, ki, miért és mikor kapja meg ezt a betegséget, a napozás, a napon történő leégés egyértelmű kóroki tényezőnek számít.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.