A mellméret és a mellrák kapcsolata

A fenti kérdés sokaknak megfordul a fejében: vajon befolyással van a mell mérete az emlőrák terjedésére?

A mellrák miatt aggódó nők gyakran felteszik maguknak a kérdést: vajon ha valakinek nagyobb a keble, az súlyosabb betegségre számíthat-e, mint akinek kicsi? A kisebb mell csökkenti-e a mellrák továbbterjedésének esélyét? Van-e okuk félni a nagyobb mellekkel megáldott hölgyeknek?

A válasz az, hogy a kisebb mellek nem csökkentik az emlőrák rizikóját. Ez csupán egy, a sok mellrák kapcsán keringő mítosz közül. Nincs olyan, jelentős bizonyítékokkal szolgáló tanulmány, amely alátámasztotta volna, hogy a mellméret szerepet játszana a daganat fejlődésében.

Ami igaz: a túlsúlyos, elhízott nőknek nagyobb az esélye a mellrák kialakulására, és az elhízott hölgyeknek többnyire nagyobb kebleik vannak, mint a normális súlyúaknak. Talán ennek nyomán terjedt el a hamis feltételezés.

Család

Miközben a mellméret nem befolyásolja az emlőrák kockázatát, több dolog igen: például, a családi történet, azaz hogy a felmenők között volt-e valakinek, esetleg több nőnek is mellrákja. Ha a nagyszülő, az anya vagy a testvér szenvedett mellrákban, akkor a betegség kialakulásának esélye megduplázódik.

Az is önámítás azonban, hogy azt higgyük, akinek a felmenői között nem akadt mellrákbeteg, az nincs veszélyben. Az esély akkor is nagy lehet, ha senki sem volt a családban, aki küzdött a kórral.

mellrak21

Alkohol

Az alkoholfogyasztás úgyszintén növeli a mellrák kialakulásának esélyét: valószínűsége az alkohol mennyiséggel együtt növekszik. Egy nő, aki 2-5 italt megiszik egy nap, a betegség rizikóját másfél százalékkal emeli azokhoz a nőkhöz képest, akik nem isznak szeszes italt. Egy alkoholos ital, egy nap alatt csak kismértékben növeli a kockázatot.

Gének

A gének a hölgyek 10 százalékánál játszanak szerepet a betegség kialakulásában. Ha egy mutáns gén a szülőtől öröklődik, örökletes mellrákról van szó. A leggyakoribb genetikai mutáció a BRCA génpár, vagyis a BRCA1 és BRCA2.

Ezek felelősek a sejtek növekedéséért és a sérült DNS helyreállításáért, de nem működnek megfelelően, ha mutálódnak. Akiknél ezeket a mutálódott géneket kimutatja a génteszt, azokat fokozott veszélyben vannak. Más géntípusok is összefüggésbe hozhatók az emlőrákkal, de korántsem annyira, mint az említettek.

A mutálódott BRCA gének nem csak az anyától, hanem az apától is öröklődhetnek: hogy csupán az anya továbbíthatja azokat, ez szintén egy népszerű tévhit. Ez azonban csak néhány, az azonosított kockázati tényezők közül.

Forrás: