Elrettentő RÁKstatisztikák!

Minden év február 4-én, a RÁK világnapján, számos elrettentő, szomorú végkimenetelű, emberi történettel találkozhatunk.

Minden év február 4-én, a RÁK világnapján, számos elrettentő, szomorú végkimenetelű, emberi történettel találkozhatunk. Ez az egyik olyan az évben, amikor a szörnyű kór esetleg nagyobb figyelmet kap, mint máskor, pedig ezzel a többi 364 napon is többet kellene foglalkozni, hogy megértsük, mennyire fontos a daganatos betegségek megelőzése.

Mi azonban ahelyett, hogy a gyógyulásról, az egészségről beszélnénk, többnyire csak a rossz oldalával, a fájdalommal, a szenvedéssel, a halállal szembesülünk. Pedig a rák gyógyítható, ha időben felfedezik. A betegségek elleni hatékony küzdelem egyik legfontosabb tényezője az időben történő felismerés. A minél korábbi stádiumban diagnosztizált betegség és az időben elkezdett kezelések együttesen vezethetnek nagyobb eséllyel a gyógyuláshoz.

megvaltozott_diagnozis

Mi a Pozitron-Diagnosztika Központban azért dolgozunk, hogy ezt az esélyt biztosíthassuk a beteg emberek számára. Az általuk használt diagnosztikai eljárással a daganatos megbetegedések korai, panaszt akár még nem okozó stádiumban is kimutathatók, de a már diagnosztizált betegek számára is sorsfordító lehet. Számos eset, és a világszerte elvégzett sok-sok vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a PET/CT eljárással az esetek közel felében változott meg az, amit addig a betegségről tudni véltek. Ez óriási arány.

Ha belegondolunk, minden 100 betegből közel 50-nél változtatni kellett a kezelési terven. Közel 30 %-ban találtunk a már ismerthez képest több, illetve 20%-ban a tudotthoz képest kevesebb daganatot a beteg szervezetében. Ezzel gyakorlatilag új esélyt adhattunk embereknek, akik a pontosabb diagnózis birtokában nekik jobban megfelelő kezelésben részesülhettek.

A PET/CT vizsgálat külföldön már az onkológiai ellátás olyan alapvető vizsgáló módszere, mint a CT. Sajnos Magyarországon még mindig nem az, de már egyre elfogadottabbá válik. Egy 2006-ban indult átfogó külföldi klinikai vizsgálati program eredményei több százezer beteg adatai alapján bizonyítják, hogy betegségcsoporttól függően 35-50%-ban képes megváltoztatni a már biztosnak hitt diagnózist.

Forrás: