Barret és reflux

A legkevesebb tünetet mutató refluxbetegekben a legmagasabb a nyelőcsőrák kockázata.

Az enyhe vagy tünetmentes gastro-oesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedő, orvosi kezelésben részesülő személyek a nyelőcsőrák magasabb kockázatának vannak kitéve, mint a súlyos nyelőcső refluxos tüneteket mutató betegek – derül ki a Pittsburgh-i Egyetem kutatóinak az Archives of Surgery legújabb számában megjelent tanulmányából.

Sok beteg, akiben a nyelőcsőrák egyik gyakori típusa, adenokarcinóma alakul ki, nem is tud arról, hogy Barrett-nyelőcsőben szenved, vagyis a nyelőcső felszínét borító sejtek elváltozásában, amit a gyomorsav ismételt behatása okoz. A Barrett-nyelőcsőből sok esetben nyelőcsőrák alakul ki.

nyelocso7

A kutatást vezető Blair A. Jobe elmondta, hogy a súlyos nyelőcső refluxban szenvedő betegeket általában szűrik a Barrett-nyelőcsőre, az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes betegeket azonban nem. Sajnos sok adenokarcinómás beteg addig nem is tudja, hogy Barrett-nyelőcsőben szenved, amíg át nem alakul daganattá, és előrehaladva elzáródást nem okoz.

A 769 nyelőcső refluxos beteget vizsgáló kutatás azt mutatta, hogy azokban a páciensekben, akik protonpumpa gátlókkal megfelelően szabályozták GERD tüneteiket, 61 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki Barrett-nyelőcső vagy adenokarcinóma, ha nem számoltak be súlyos tünetekről, mint azokban a protonpumpa gátlókat szedő betegekben, akik súlyos tüneteket mutattak.

Dr. Jobe szerint az eredmények azt mutatják, hogy még a súlyos tüneteket nem mutató betegek számára is előnyös a Barrett-nyelőcső szűrése, ha ugyanis elég korán átesnek a szűrővizsgálaton, jobb esélyük van arra, hogy a Barrett-nyelőcsövet még azelőtt kimutassák, hogy kialakulna a daganat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.