Az elhízás és a mellrák

Az elhízás növeli az ösztrogénnel összefüggő mellrák kockázatát és emeli egy ritkábban előforduló, ám halálosabb tumortípus, valószínűségét is.

A receptornegatív emlődaganatnál nincs sem ösztrogén-, sem progeszteronreceptor és a HER2-receptor is hiányzik, azaz mind a három receptorfajta, melyekhez a mellrák elleni szerek hozzákötődhetnek. Amanda Phipps, a philadelphiai Fred Hutchinson rákkutató központ munkatársa és kutatócsoportja 155723 nő adatait elemezte, akik egy hormonpótlást vizsgáló, nagyszabású tanulmányban vettek részt. Közülük a követés során 307-nél alakult ki háromszorosan negatív emlődaganat, és 2610 nőnél ösztrogénreceptor-pozitív mellrák.

mell28

A kutatók úgy találták, hogy a legnagyobb testtömegindexű (BMI) nőknél 35 százalékkal nagyobb volt a háromszorosan negatív mellrák, és 39 százalékkal az ösztrogénreceptor-pozitív emlőtumor előfordulásának kockázata.

A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig felismerten túl más növekedési faktorok vagy gyulladás is szerepet játszhat az emlőrák kialakulásában. A cikk a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban csütörtökön jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.