Zöldségeskert a balkonon

A tömegtermelés során előállított zöldségek és gyümölcsök vajon felveszik a versenyt a házi terményekkel?

Saját kis zöldségeskert építése

A nagyüzemekben, áruházakban előállított zöldségeket műtrágyázzák, permetezik, s ezen termékek fogyasztása hátrányosan befolyásolja egészségünket. Természetesen a biotermékek is tartalmaznak permetszer maradványt, de ezek alacsonyabb mértékűek.

Azért más az értékük, mert egészséges talajon nőnek, több vasat, kálciumot, ásványi agyagot, nyomelemet tartalmaznak. Kisebb a víztartalmuk, így jobban eltarthatók, és a baktériumok sem támadják meg. A bio kultúrában termesztett zöldségek 100%-os értékűek. Ha jó minőségű táplálékot, termékeket fogyasztunk, könnyen elkerülhetjük a betegséget!

 

Mindannyiunk számára kiemelkedően fontos az egészségünk, főleg mikor is nagymértékben ki vagyunk téve az időjárás viszontagságainak. Tehát az immunrendszer tudatos és egészséges felépítése könnyen megoldható, ha bio zöldségeket fogyasztunk, vásárolunk, vagy éppen házilag termesztünk.

Számos pozitívuma van annak, ha mi magunk termesztjük a számunkra szükséges zöldségeket. Egyrészt, ha mi magunk ültetjük el a zöldségeket, aktív résztvevővé válunk, tehát tettünk azért, hogy egészségesen éljünk, másrészt teljes mértékben biztosak lehetünk az alapanyagok minőségében, és végül de nem utolsó sorban, ha otthon termesztünk zöldségeket, olcsóbb mintha a bio piacon vásárolnánk.

edénykert

Két népszerű, otthon termeszthető növény gondozásához adunk most ajánlatot:

Eper

Az eper az egyik legkedveltebb gyümölcsfajta, akár nyáron, akár télen. Ámbár míg nyáron egyszerűen megtermelhetjük a kertünkben, addig télen borsos árat kell fizetnünk érte. A földiepret azonban nagyon jól lehet cserepekben vagy edényekben is nevelni.

  • Gondoskodjunk jó vízelvezető lyukakról!
  • Használjunk jó, virágcserépbe való földet, de létezik speciális földieprek számára készült föld is.
  • Virágzás idején naponta locsoljuk meg! A cserepek meleg időben egy nap alatt kiszáradnak!
  • A cserepeket vagy edényeket napos helyre állítsuk és ne szélbe!
  • A téli hónapokban az edényeket be kell vinni!

Burgonya

A krumplikat oszd el a tojásos dobozokban, és tedd fényre csírázni. Az öt centis csírákat le kell törni, külön tojásos dobozokba rakj földet, majd a csírákat ebbe rakd! Gyökeresedni fognak. Ezt addig ismételd, amíg hajlandóak csírázni! Néha finoman permetezd meg a csírát és a burgonyát is a kiszáradás ellen! Oda kell rá figyelni, hogy a gyökérnek egyre több befutnivaló földre lesz szüksége!

Forrás: https://napidoktor.hu/index