Zokniban aludni egészségtelen?

Oké, itt az ideje annak, hogy beszéljünk arról a stigmáról, amit azok viselnek, akik zoknival a lábukon bújnak ágyba.

Kinek mi a kényelmes, de vajon van jelentősége egészségügyi szempontból?

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

Vannak, akik hiába csavarják fel a fűtést a maximumra, mégis fáznak. Pláne a takaró alól alvás közben akaratlanul kilógó lábfejek vannak veszélyben, és senki sem szeret arra ébredni, hogy jégkockává dermedt a lába. Ennek ellenére is folyton vita tárgyává alakul a téma a két tábor közt, egyesek nem értik, hogyan lehet zokniban elaludni, míg mások el sem tudják képzelni nélküle a pihentető alvást.

Érvek mellette

Lássuk mik azok a pozitívumok, melyek annyira makacsul tartják magukat a zokniban alvók körében. Először is, a melegség érzete. Ezzel nehéz vitatkozni, hiszen tényleg kellemes érzés, ha az embernek nem dermed le semelyik végtagja. Maga a tény, hogy a melegtől kitáguló vérerek miatt hamarabb is képesek lehetünk elaludni csak a hab a trotán, sőt, ha előtte alaposan bekrémezzük a lábfejünket, még a téli hideg során felrepedezett bőrt is kúrálhatjuk vele, így puha talpakkal ébredhetünk reggel.

Érvek ellene

Hülyén néz ki, fura érzés és kényelmetlen. Esztétikai szempontból mindenkinek megvan a maga véleménye róla, ez nem is igazán fontos a téma vizsgálata közben. Hogy furcsa érzés, az általánosságban elmondható, a kényelmetlenség pedig megint csak olyan faktor, ami egyénenként eltérő mértékben jelentkezhet. Egy szőrös lábú férfi például nem feltétlen találhatja komfortosnak, ha az éjjel arra kel, hogy a zokniba akadt szőrszál kitépődik. Sokszor hallhatjuk azt is, hogy alvás közben a zokniba bugyolált láb nem tud szellőzni, az így bedunsztolt talp pedig remek talajt biztosíthat a fertőzéseknek. Ez bizonyítottan tévhit, – legalábbis ha nem mocskos lábbal és műszálas zoknival fekszünk le – ezért ha valaki eddig emiatt nem volt hajlandó zokniban álomra szenderülni, az megnyugodhat.

Mit mondanak a szakértők?

Legtöbbször egyetértenek abban, hogy személyes preferencia kérdése a jelenség. Ha fázunk, húzzunk zoknit, de ha melegünk van, vegyük le. Egyetlen nagyon fontos dologra azonban érdemes odafigyelni. Még csak véletlenül se viseljük éjszaka azt a zoknit, amiben egész nap pácoltuk a lábunkat, ez estére ugyanis komplett baktériumtenyészet lehet. Külön erre a célra kijelölt alvós zoknival azonban nem lehet bajunk, és az ágyba sem cipeljük be a nap során összeszedett koszt.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.