A zenélésről sem kell lemondani az asztmás gyerekeknek

Mit tegyen a szülő, ha asztmás gyermeke fúvós hangszeren játszik, de a próbák során egyre gyakrabban fullad, köhögési rohamok gyötrik?

A megoldásról dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Jól beállított kezeléssel semmiről sem kell lemondani

A szülők aggódva figyelik, ha asztmás gyermekük sportolni szeretne, az asztma szempontjából valamilyen „kockázatosnak” vélt szabadidős tevékenységet választ, pedig megfelelő kezelés mellett ezekről nem kell lemondani.

Az asztma kezelése során nemcsak az a célunk, hogy az asztmás rohamot megelőzzük, hanem hogy a tünetek semmiben ne korlátozzák a beteget. Amíg nem érjük el a tünetmentességet, a kezelést addig módosítani kell a beteg igényei és életmódja szerint. Erre akkor is szükség van, ha a korábbiakban nem volt panasza, de megváltoztak a szokásai, új sportot űz, vagy épp a fúvós hangszer miatt intenzívebb terhelés éri a tüdejét” – mondja dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász.

Nem a hangszert kell lecserélni

Ilyen esetben tehát semmiképp sem az a megoldást, hogy a gyereket eltanácsoljuk a sporttól, vagy a zenéléstől, sőt, ha szereti, miért ne játszhatna akár szaxofonon is. Módosítani egyedül a kezelésen kell, hogy a fellépő tüneteket megelőzzük. Első körben tehát a kezelőorvost keressük fel, aki légzésfunkciós vizsgálat segítségével mért értékek és a tünetek alapján tud új kezelést összeállítani.

  • Elképzelhető, hogy a zenélő gyermeknél is beválik a sportolóknál alkalmazott taktika, az edzés – jelen esetben próba – előtt közvetlen befújt rohamoldó szer teljes mértékben meggátolhatja a tünetek jelentkezését. 
  • Az asztma stressz hatására is rosszabbodhat, előfordulhat, hogy ez is okozza a panaszokat. Ha fellépés előtt izgul, vagy szeretne jól teljesíteni és emiatt ideges – ilyen esetekben a gyermek megnyugtatására kell hatékony technikát találnunk.
  • Köhögési rohamot provokálhat, ha a gyerek nem fogyaszt elegendő folyadékot, a nap folyamán erre is ügyelni kell.
  • Az erősödő tüneteket légzőgyakorlatokkal is lehet csökkenteni. Kérjük gyógytornász segítségét, a megfelelő légző gyakorlatok és légzési technika elsajátításához!

A tüdő edzése javítja az asztmát is

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen sportoló asztmások tüdőműködése idővel javul, így asztmás tüneteik is csökkennek, akár kevesebb gyógyszerre is lehet szükségük a tünetmentes élethez. A fúvós hangszereken rendszeresen játszó gyerekek hasonlóan edzik a tüdejüket, emellett pedig még tudatosabbá válnak, jobban figyelnek és ismerik a saját testük jelzéseit. Ha kedvet érez hozzá, hosszú távon mindenképp érdemes kitartani emellett, senkit ne riasszanak el a kezdeti nehézségek. Megfelelő kezelés mellett bátran élvezheti a zene és a zenélés minden előnyét.

Forrás: Budai Allergiaközpont