Záporok, zivatarok

Erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, emellett azért több-kevesebb napsütés is várható. Többfelé kell záporokra, zivatarokra készülni elsősorban a délutáni, esti órákban.

Az északkeleti szelet élénk, az Északi-középhegység környékén néhol erős széllökések kísérik. Emellett zivatar környezetében is lehet erős vagy viharos széllökésekre számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 30 fok között valószínű. Az Alpokalján 25 foknál kissé hűvösebb is lehet.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket, de a Kárpát-medence felett lévő nedves, labilis levegő hatására a különösen érzékenyeknél gyenge melegfronti tünetek jelentkezhet. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint álmatlanság.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan emelkedik, több helyütt elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony marad, de helyenként közepes is lehet. Elkezdődött a csalánfélék virágzása, pollenjük egyelőre jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Alacsony koncentrációban előfordulhat még a nyír, a kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu