Vigyázzunk vele? – A mérges szömörce és társai valóban veszélyesek?

Számos növény, fa, bokor vesz körül bennünket, melyekről úgy tudni, mérgezőek. De vajon amelyeknek ez a nevében is benne van, mennyire mérgező növények?

Mit érdemes tudni amérgező növényekről?

Bizonyos növények, melyekkel körül vagyunk véve, látványnak ideálisak, ám hozzájuk érni már gondot jelenthet.

Sok helyen megtalálhatók, s tény, hogy a mérges növények, így például a borostyán, szömörce vagy a mérges tölgy, melyek Észak-Amerika szerte nőnek, valójában nem olyan mérgezőek. Ragadós, hosszú élettartamú urushiol olajuk viszkető, hólyagosodó kiütést okozhat, ha a bőrhöz ér. Még igen kismértékű érintkezés esetén is hátrahagyhatja az olajat.

A mérges borostyán rendelkezik falevelekkel, fényes, sima, vagy enyhén hornyolt szélekkel. A mérges tölgy hasonló, de levelei nagyobbak és sokkal kerekebbek, mint általában egy tölgyé. Felületük szőrös. Három, öt vagy hét levél tartozik egy csoportba. A szömörce levelei csoportokban nőnek, egy-egy száron 7-13 levelet találunk, a végén egy önmagában áll.

Mi történik, ha hozzájuk érünk?

A mérges növények érintését követően 24-72 órán belül kiütés jelentkezik, attól függően, hol ért hozzánk a növény. A probléma egy héten belül elmúlik, de előfordulhat, hogy 3 hétig tart. A mérges borostyán, szömörce vagy tölgy miatti kiütés foltoknak, vörös csíkoknak hat, s hólyagok jönnek létre. Általában nem terjed azonban, míg az urushiol olaj nem lép kapcsolatba a bőrrel.

Nem helyes azt gondolni, hogy ha nem érintjük meg a leveleket, biztonságban leszünk. Ahol nőnek a mérges növények, ott természetesen nincs gond a levegővel körülöttük. Ám ha már a fákat égetjük, s velük a leveleiket, olyan kémiai anyagok kerülnek a levegőbe, melyekkel érdemes vigyázni. Zavarhatják a szemet, orrot, tüdőt. Ha belélegeztük a füstöt, érdemes orvoshoz fordulunk. A tünetek kezelésére többnyire szteroidot szokás felírni.

Mit tehetünk a mérges növényekből származó problémák ellen?

A megfelelő ruházkodás segíthet. Ha betakarjuk testrészeinket, elkerüljük a növényekkel való érintkezést – így például, ha kirándulni megyünk vagy teszünk-veszünk a kertben, hosszúujjú póló, hosszú szárú nadrág, kesztyű viselete javasolt, ha e mérges növények közelében tartózkodunk. A nadrág szárát érdemes betűrni a csizmába. Tartsunk fenn kimondottan kinti használatra zárt papucsot.

Védelmet nyújthat a bentoquatam tartalmú krém is, amely egy határréteget képez a bőr és az urushiol olaj között.

Az olaj sajnos képes a bőrön maradni – perceken belül ráragad. Ha észrevesszük, hogy bőrünkre tapadt, amilyen hamar csak lehet, mossuk le meleg vízzel és szappannal a testrészt. Ha nincs víz, alkohollal is bedörzsölhetjük vagy letörölhetjük. A bőrfelületet tartsuk tisztán, hűvösre és szárazságra van szüksége.

Mossuk ki a ruhánkat, cipőnket, amelyet viseltünk a mérges növényekkel való érintkezéskor, s tisztítsuk meg a kerti eszközöket is, melyek hozzájuk érhettek.

Otthoni praktika a kiütés ellen

Nem létezik teljes mértékben ilyen, de vény nélkül is kapható gyógyszer mellett enyhíti a viszketést és javítja a közérzetet egy-két otthoni praktika is. Ha jelentkezik a kiütés, tartsuk tisztán, hűsen és szárazon a bőrfelületet. A kalamintartalmú kenőcs, difenhidramin vagy a hidrokortizon segíthet a viszketés ellen, a hideg borogatás vagy fürdő, a szódabikarbóna vagy zab szintén enyhíti a kiütéseket. Csak ne vakarjuk el őket, mert hegeket és fertőzést érhetünk el vele.

Az orvos javasolhat egyéb kezelést is a tünetek enyhítésére.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.