Vészjelzés: a diabétesz-problémák korai jelei

Amikor a vércukorszint kicsúszik az ellenőrzésünk alól, más egészségügyi gondok is felüthetik a fejüket – a diabétesz-problémák jelei igen korán megmutatkoznak, s ha ismerjük ezeket, időben reagálni tudunk, mielőtt a helyzet súlyosabbra fordulhatna.

Akinek már volt ilyen tapasztalata, jól tudja: a vércukorszint változása igen kellemetlen lehet. Akár rosszullétet is eredményezhet a hirtelen esés.

Amennyiben a vércukorszint kikerül az ellenőrzésünk alól, nagy eséllyel más problémák is jelentkeznek. Nagyon fontos ezért figyelni a vészjelzésekre – időben felfedezni a diabétesz-problémák jeleit, hogy kontroll alá vonhassuk a vércukrot és meggátoljuk a helyzet súlyosbodását.

A diabétesz-problémák jelei az alábbiak.

1.Idegi károsodás

Általában a kézen és a lábon kezdődik. Érintheti azonban a gyomrot, a beleket, a húgyhólyagot, a nemi szerveket, a szívet és a test más részeit is. Azonnal forduljunk orvoshoz, ha:

-viszketés, fájdalom, zsibbadás tapasztalható a kezeken és a lábakon

gyomorproblémákat érzékelünk, így hányingert, hányást, hasmenést

-többször fordul elő húgyhólyagfertőzés, vagy gondunk van a vizeletürítéssel

-erekciós problémákkal küzdünk

-szédülés gyötör, zavarosnak érezzük a fejünket

A vércukorszint normális szintre hozásával ezek az idegkárosodások javulnak, vagy lelassul a folyamatuk. Bizonyos gyógyszerek vagy étrend-kiegészítők segítenek a fájdalom, a hányinger és a szexuális problémák ellen.

diabetikus

2.Bőrproblémák

Az olyan bőrbajok, mint a gombás fertőzés, szintén a diabétesz-probléma jelei közé tartoznak. Azt jelzik, hogy túl magas a vércukorszint. Tüneteik közé tartozhat például a viszketés, nedves redők keletkezése a bőrön, így a mellek alatt, az ujjak között vagy a kar belső oldalán. Viszketés, fájdalom, folyás jelentkezhet a hüvelyben. A körülmetélés nélküli férfiaknál a fityma viszketése is jellemző.

Gombás fertőzésre orvosunk felírhat gyógyírt, különösen, ha ezek gyakoriak. De ügyeljünk más tünetekre is, melyek a diabétesz-probléma jelei lehetnek: ilyen a szőrvesztés a lábujjakon, a láb alsó részén, vagy barna foltok megjelenése a bőrön a nyak, a kar, az ágyék részein – ez az ún. acanthosis nigricans.

3.Szemkárosodás

Minél hamarabb kapunk segítséget, annál jobb. Keressünk azonnal orvost, ha az alábbiakat tapasztaljuk.

Homályos látás; gondjaink vannak az olvasással; gyűrűket érzékelünk a fények és sötét foltok körül; a napfényre vagy egyéb intenzív fényre túlságosan érzékenyek vagyunk; nem látunk jól éjszaka.

A szem károsodása nem okoz mindig tüneteket, még ha előrehaladott is az állapot. Azaz, igen fontos szemorvossal ellenőriztetni, mi a helyzet, legalább évente egyszer.

diabet

4.Sürgősségi vészjelek

A diabétesz-probléma jelei olyan súlyosak is lehetnek, hogy azonnali orvosi segítségre szorulhatunk.

Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy nagyon fáradtnak érezzük magunkat, súlyt veszítünk, noha állandóan éhesek vagyunk, sűrűn érzünk szomjat és gyakorta kell vécére járnunk, ezek mind a cukorbetegség vészjelzéseinek számítanak.

Ugyanakkor, a diabétesz-probléma jelei nélkül is megtörténhet, hogy bizonyos komoly egészségügyi gondok a cukorbetegséghez köthetők. Tüneteket nem érzékelünk, mégis nagyon sok esetben a diabétesz a ludas, ha vesebetegség, magas vérnyomás vagy szívprobléma jelentkezik.

Diabétesz esetén nem is biztos, hogy vannak a szívbetegségnek tünetei, amíg egyszercsak az illető szívrohamot nem kap. Elmaradhatnak a figyelmeztető jelek akkor is, ha vesebetegségről van szó, ám közben a vesék károsodnak.

Tünetek nélkül is felfedezhetők azonban a súlyos kimenetellel fenyegető problémák, ha idejében észrevesszük: valami nem stimmel. Ehhez azonban fontos rendszeresen ellenőriztetnünk magunkat. Látogassunk el orvosunkhoz legalább évente egyszer; szedjük a diabéteszre felírt készítményeket; ha túlsúlyosak vagyunk, fogyjunk le. A testmozgás, az egészséges táplálkozás – beleértve, hogy nem hagyunk ki étkezéseket -, a dohányzás abbahagyása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a fenti problémák ne forduljanak elő velünk.

Vigyázzunk magunkra!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.