Veszélyes vegyszerek a háztartásban

A szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító hatásának veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának közös tanulmánya.

Veszélyes vegyszerek otthon

A tanulmány készítői sürgetik, hogy készüljenek további elemzések a szóban forgó anyagokról – amelyeket széles körben használnak a háztartásokban és számtalan ipari termékben is megtalálhatók – annak érdekében, hogy teljességgel kiderüljön az összefüggés az EDC-k és a különféle betegségek és rendellenességek között.

tisztítószerek

Az emberi hormonrendszerre káros anyagok megtalálhatók a természetben is, szintetikus fajtái jelen vannak a rovarirtó szerekben, az elektronikus eszközökben, a kozmetikai és higiéniás termékekben, játékokban, valamint adalékanyagként megtalálhatók élelmiszerekben és gyógyszerekben is.

A tanulmány felhívja a figyelmet az EDC-anyagok és az egészségi problémák közötti összefüggésekre, köztük annak a lehetőségére, hogy a szintetikus vegyi anyagok esetleg hozzájárulnak le nem szállt here kifejlődéséhez, mellrák kialakulásához, az idegrendszer fejlődési problémáihoz, hiperaktivitáshoz, figyelemzavarhoz és nyirokmirigyrák kialakulásához.

A több mint kétéves kutatás eredményei nyomán kedden közzétett, A tudomány állása az emberi hormonrendszerre nézve károsító anyagokról című tanulmány szerint “feltételezhető, hogy a rovarirtókban lévő ftalátok, a biszfenol-A és más anyagok károsítják a nők termékenységét, növelik a gyermekkori betegségek, köztük a leukémia lehetőségét”.

hazi tisztitoszerek1000

A szakemberek aggodalmuknak adtak hangot a biszfenol-A jelenléte miatt a mindennapokban – például a konzervdobozok, napszemüvegek anyagában -, ami károsíthatja az emberi szervezet fejlődését, növekedését. Hasonló fenntartásukat fejezték ki a hormonrendszert károsító anyagok állatvilágra gyakorolt hatásai miatt is.

A tíz évvel korábbi hasonló jelentés csak “gyenge bizonyítékokat” talált arra, hogy ezek a vegyi anyagok hatással vannak az emberi szervezetre. A legutóbbi kutatás rámutat arra, hogy a közösségek világszerte ki vannak téve az EDC-knek és az azokkal összefüggő kockázatnak – idézte a jelentés Maria Neirát, a WHO közegészségügyi és környezeti igazgatóját

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.