Védjük meg a fém bútort – 7 tipp a természetes tisztításra!

A modern otthonok belső dekorációjából nem hiányozhatnak a fém bútorok. Olcsóbbak, mint a fa és könnyű őket fenntartani is. Anyaguk miatt hosszú ideig jól szolgálnak. Így vigyázzunk jobban rájuk!

Időtálló, mutatós, modern bútor már hosszú ideje fémből is készül.

Népszerűek, mert olcsóbbak a fánál, szépek és praktikusak is. A fém bútorok legtöbbje króm, kovácsoltvas vagy festett acél. Ám ezek is összegyűjtik a port, a zsírt, akár beltérben, akár kültéren használjuk őket. Felületüket ugyanúgy szennyezhetik foltok, még az ujjunk nyoma is megmaradhat, ami a fa bútorokon nem látszik meg.

Lássuk, hogyan védhetnénk, tisztíthatnánk fém bútorainkat hatékonyabban.

1.Tisztítsuk őket rendszeresen: ahhoz, hogy megelőzzük a fokozott piszkolódást, célszerű a fém bútorokat gyakran tisztítani. Ilyen módon sem a por, sem a zsír nem halmozódik fel annyira rajtuk. Egy puha ronggyal minden nap érdemes végigtörölni őket, gyengéden meg is dörzsölgethetjük. Egy erre a célra használatos kefével is takaríthatjuk, hogy a fém visszanyerje ragyogását. Nedves pamutronggyal szintén szép eredményt érünk el.

2.Védjük a fém bútort a portól: a fém bútor, különösen, ha vasból készült, hajlamos a rozsdásodásra. Vagyis, tartsuk mindig szárazon! Nedves, párás időben a pára és a nedvesség elkezd a bútoron is felhalmozódni, hosszútávon ez bizony rozsdásodást okozhat. Ezért a legokosabb, ha ilyen körülmények között mindig letöröljük a bútorról a nedvességet!

A kültéren használt bútorokat főleg óvnunk kell: a kerti székek, kerti asztal a legjobb helyen a fészerben, vagy a lakás olyan helyiségében van, ahol elfér és védett. Célszerű a tisztántartás és a rozsdamentesség érdekében befesteni ezeket a bútorokat. Mutatós és egyszerű megoldás.

3.Tisztítsuk szappanos vízzel a fém bútorokat: ezek a bútorok legalább félévente egyszer igényelnek egy intenzív tisztítást. Készítsük ki a tisztításhoz a bútorokat és engedjünk tele egy fél vödröt meleg vízzel. Keverjünk bele 3-4 evőkanálnyi enyhe sampont vagy más mosószert. Keverjük el és készítsünk habot. Majd áztassunk egy puha rongyot a mosószeres vízbe és utána a kicsavart ronggyal dörzsöljük le a bútorokat. A szappanos víz eltávolítja a koszt és a zsírt. Egy puha szivaccsal a kisebb helyekre, hajlatokba is be tudunk férkőzni.

tisztítás

Ha készen vagyunk, mossuk le a bútort sima vízzel. Tüntessük el teljesen róla a mosószert, mert ha rajta marad, kárt okozhat a bútorban. Száradjanak meg teljesen a bútorok, mielőtt ismét bevisszük őket beltérbe. Ha sietünk, akkor alaposan töröljük meg őket száraz ruhával!

4.Súrolás, színezés és viaszolás: a vasból készült bútorok hajlamosak rozsdásodni. A rozsdát eltávolíthatjuk, ha megdörzsöljük a kérdéses felületet vas súrolóval. Tegyük ezt, amíg el nem távolítjuk az összes rozsda darabkát. Spricceljünk fém alapozót a területre, ez meg fogja védeni. Száradjon meg, majd vigyük fel a festéket. A festék az időjárás ellen is védeni fogja bútorunkat. Hosszantartóságát viaszolással is fokozhatjuk. Mindig olvassuk el figyelmesen a termék használati útmutatóját és dolgozzunk eszerint.

A viaszolást egy puha és tiszta ronggyal elvégezhetjük, mellyel körkörös mozdulatokkal dolgozunk. A viaszt mindig a már befestett bútorra visszük fel.

takaritoszerek

5.Érdemes természetes termékeket használnunk: a fém bútorok tisztításához teljesen natúr dolgokat is alkalmazhatunk – például citromlevet. Fél vödör vízre lesz szükségünk és két citromra, melyeknek levét a vízbe facsarjuk. Szivaccsal dolgozzunk, amit felitatunk a citromleves vízzel. Dörzsöljük le a bútort. A citromos víz savas, segít eltávolítani a zsírt, a piszkot és visszaadja a bútor fényét.

Ecetet is használhatunk ugyanilyen módon! Egy csészényi meleg vízbe keverjünk bele 3-4 evőkanálnyi ecetet. Áztassuk bele a szivacsot és tisztítsuk meg ezzel a fém bútort. A tisztítást követően puha, száraz ronggyal töröljük végig azt.

hazi tisztitoszerek1000

Dolgozhatunk szódabikarbónával is. A port és a koszt is remekül eltávolítja, egészen mélyen levő piszokkal is elbánik. Ne feledjük áttörölni az asztalok és székek alsó felét is, ne csak a felszínét!

6.A kültérben használt fém bútort kellően óvhatjuk az időjárás viszontagságaitól, ha hetente elvégzünk rajtuk egy tisztítást.

7.Fontos, hogy a tisztítás idejére mindig távolítsuk el a bútorokról a párnákat és a rögzítő eszközöket, ne sérüljenek, ne tegyük ki a textilt ecetnek, citromlének. Ha készen vagyunk a tisztítással és a fém bútor megszáradt, visszatehetjük őket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index