Varázsoljunk csillagos eget a szobába!

Gondolkodtunk már azon, milyen szép lenne, ha feltekintve a szoba mennyezetére látnánk a világegyetemet? Ezt most könnyen megvalósíthatjuk. Csak eszközök kellenek hozzá!

Tegyünk egy utazást a Jupiterre, sétáljunk gondolatban a Marson és szörföljünk a csillagok között! Ha ügyesek vagyunk, saját szobánkban is álmodozhatunk. A gyerekszobákban kifejezetten mutatós, íróasztal fölé elkészíthető csillagos ég, függő bolygókkal egy kis kézügyességgel, lépésről-lépésre megvalósítható.

A csillagos ég festett, rétegelt lemezből készül, a bolygók kézzel festett hab vagy hungarocell golyókból, melyeket horgászdamillal erősítünk az „égbolthoz”.Lássuk, hogyan is készíthetjük el lépésről-lépésre!

bolygók3

Mi kell hozzá?

  • 1200x1200x9 mm-es rétegelt lemez
  • egy égőkészlet, csillagoknak
  • megfelelő méretű hab/hungarocell golyókból 10 darab
  • Hab gyűrű a Szaturnuszhoz (1 db).

Ezen kívül:

  • ceruza
  • damil
  • kalapács
  • lombfűrész
  • közepes finomságú smirgli
  • Dulux 1 Step akril alapozó
  • alapmázoló (tetszés szerint színezett szürke)
  • Dulux Wash and Wear kék lobélia színben
  • gyöngyházfényű fehér festék.
  • festő ecsetek
  • fúró
  • vonalzó
  • ragasztó pisztoly ragasztóval
  • dekupázs ragasztó
  • csillogás (glitter)
  • fogvájók, trisó
  • festésnél használatos szalag, habtömb, szobrászati gipsz, akril kézműves festék több színben (a bolygókhoz). 1,25 mm-es drót mindegyik „bolygóhoz”, kis fém csavarok (20 db kb.), horgászdamil és horog alakú kampók a plafonra.

Az égbolt

Kalapáljunk a rétegelt lemezbe egy szöget az egyik sarokba. Kössünk egy 1200 mm-es fonalat a szöghöz, a másik végére kössük a ceruzát. A feszes fonallal készítsünk egy görbét. A görbe mentén lombfűrésszel fűrészeljük le az égboltnak szánt lemez fölös részét. Igazítsuk simára a széleket smirglivel.

bolygók 1

Fessük be a lemezt a legalsó réteg festékkel (ez az, ami színezett szürke is lehet, így kevesebb rétegre lesz szükségünk). Hagyjuk megszáradni. A második réteg a kék lobélia szín lesz. Ezt is hagyjuk megszáradni. Egy festésre alkalmas kis kefével vigyünk fel erre a rétegre gyöngyházfény festéket, hogy a tejútrendszer-hatást elérjük. Szárítsuk meg.

Rendezzük el az égőkészletet, terjesszük szét a még festetlen oldalon. Fúrjunk lyukakat – melyek nem sokkal nagyobbak, mint az égők átmérője – és ezeken nyomjuk át az égőket, hogy a festett oldalon bukkanjanak ki. Erősítsük meg a fényeket ragasztóval is a hátsó felükön.

bolygók 2

Fordítsuk meg a rétegelt lemezt és a festett részébe csavarjunk 10, a felszínen egyenletesen elosztott csavart, melyekre majd felakaszthatjuk a bolygókat.

Mossuk át a falunkat trisóval, melyre majd rákerül a csillagos égbolt és hagyjuk megszáradni.

Ezután a mennyezeten és minden falon mérjünk ki és jelöljünk meg minden saroktól 1200 mm-t. Jelöljük meg a pontokatt a festett sarok alján is. Használjunk ceruzát a vonalzó mentén a pontok megjelölésére.

Ragasszuk fel a festőszalagot a megjelölt pontok mentén és nyomjuk rá, hogy ne érje festék a fal szükségtelen részeit. Fessük fel az alapozófestéket, legjobb, ha elkezdjük ecsettel és festőhengerrel fejezzük be. Hagyjuk megszáradni.

Ezután, ahogyan a rétegelt lemez esetében, a kék lobélia festékkel is fessük le a falat, akár 2 rétegben is, de hagyjunk kellő száradási időt köztük.

bolygók 4

Bolygók

Az égbolt sarok készen van, most a bolygók elkészítése következik. A hab- vagy hungarocell golyókba alul-felül szúrjunk egy-egy fogvájót. Ennél fogva fogjuk tartani a kezünkben, miközben festjük. Vigyünk fel a bolygók felszínére először szobrászgipszet (a Szaturnusz gyűrűjére is). A fogvájókon álló golyókat állítsuk egy habtömbbe és hagyjuk a „bolygókat” száradni.

Mindegyik bolygót kissé másként fogjuk dekorálni (lehet, sőt kell is hozzá képet nézni az adott bolygóról!), miközben a fogvájónál fogva tartjuk őket. Kis ecsettel dolgozzunk, majd ha készen vagyunk, ismét szúrjuk a habtömbbe a fogvájón álló golyókat, hogy megszáradjanak. A Szaturnusz gyűrűjét is fessük be és hagyjuk száradni.

Ezután vonjuk be őket egy réteg dekupázs ragasztóval is és hagyjuk megszáradni, majd vegyük ki a golyókból a fogvájókat.

A Szaturnusz gyűrűjét úgy illesztjük a bolygóhoz, hogy egy 1,25 mm-es drót darabot nyomunk a gyűrű egyik részébe, majd a másik végébe is és beleszúrjuk két oldalról a golyóba.

Majd fúrjunk egy kis fém csavart mindegyik „bolygó” tetejébe, erősítsük meg egy kis ragasztóval is.

Felrögzítés

A lemez égboltot a mennyezetbe csavart horgok segítségével fogjuk felakasztani. A négy horog legyen kb. 50 mm távolságra a lemeztől. (Ha ez lehetséges, gerendához is erősítsük hozzá. ) Jelöljük be a lemez festetlen felén a horgok helyeit. Mindkét oldalról meg lehet oldani a felfüggesztést horgokkal, melyek egymásba kapcsolódnak.

A rétegelt lemez mindkét végébe fúrjunk 2-2 lyukat. Vágjunk le a drótunkból 200 mm-es darabot és a rétegelt lemez festetlen oldalába rögzítsük. Csavarjuk meg a drótot többször, hogy zárt hurkot képezzen és rögzítsük horoggal a lemezhez. Ezt mindegyik lyuk esetében csináljuk meg.

Akasszuk fel a mennyezetbe rögzített kampókra a drótokat és ezzel együtt a rétegelt lemezt. A bolygók felaggatásához kössünk damilt a rétegelt lemezben levő csavarokra, vágjuk a damilt tetszőleges hosszúságúra a bolygó és az égbolt között. Ismételjük ezt meg minden bolygóval!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.