Várandós vitamin – Gond lehet a nagy dózisból?

Az ma már nem is kérdés, hogy érdemes-e várandós vitamin szedésével támogatni a terhességet, illetve a babatervezés időszakát.

Sokan azonban a mindennapi rohanásban a pirulák szedését nem mindig tartják számon. Mi a helyzet akkor, ha túl sok várandó vitamin jut a szervezetbe? Valóban csak „drága” lesz a vizeletünk, vagy okozhat problémát is?

Túladagolhatóak a vitaminok is?

A válasz egyszerűen: igen. De mint sok esetben, azért itt sem lehet ennyivel elintézni a dolgot, ehhez egy kicsit behatóbban kell ismerni ezeket az anyagokat.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, amikre kis mennyiségben ugyan, de a szervezetnek szüksége van a működéshez. Előállításuk nem minden esetben elégséges, így táplálékokkal kell azokat bevinni. A vitaminokat két csoportba tudjuk osztani oldhatóságuk szempontjából. Az egyik csoport a vízben oldódó vitaminok, ahol például a C, a B komplex, vagy éppen a P- vitamin is található. A túladagolásuk elméletben lehetséges, ám csak nagyon kivételes esetekben történik meg ténylegesen. A vízben oldódó vitaminoknál, amennyiben többlet jelentkezik, amivel a szervezet nem tud mit kezdeni, akkor egyszerűen a vizelettel távoznak.

A zsírban oldódó vitaminok képezik a második csoportot, és minket most ezek érdekelnek jobban. Zsírt a szervezet nem ürít olyan egyszerűen, így ezek az anyagok sokkal könnyebben felhalmozódhatnak, és akár gondot is okozhatnak nekünk.

terhesseg

  • A-vitamin – segíti a szem egészségének megőrzését, részt vesz a csontozat egészséges fejlődésében, az immunrendszer működésében, antioxidáns hatású, és szabadgyök fogó. Azonban abban az esetben, ha felhalmozódik a szervezetben, gondokat is okozhat. Az A-vitamin 6 anyag gyűjtőneve, ezek közül a retinol túladagolása a legvalószínűbb, aminek hatására fejfájás, kettős látás, hajhullás, viszketés, sárga bőrszín, száraz szem és száj tünetek jelentkezhetnek.
  • D-vitamin – talán az egyik legismertebb vitamin, ami igazából inkább hormon. Elengedhetetlenül szükséges az egészséges csontfejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezen kívül blokkolja a sejtbúrjánzást a rákbetegségek egyes formáinál. A D-vitamin kifejezés két molekulát takar, a D2 illetve a D3-vitaminokat. Utóbbi a kolekalciferol túladagolása nem lehetséges, mivel a többlet a szervezetben közömbös anyaggá alakul, vagyis a túlzott napozás vitamintúladagolást nem okoz. A D2-vitamin azonban feleslegesen nagy mennyiségben hyperkacemiat okoz, ami szájszárazsággal, szédüléssel, hányással izomgyengeséggel jár. ilyenkor a vérben megnő a kalcium szintje, és annak beépülés a csontozatba, lerakódása az érfalakra, szervekre. Ez növekedési zavarokhoz vezethet (ez a várandósok esetében a babára is erőteljes hatással van), illetve fokozza az érrendszer meszesedését, és az ezzel együtt járó következmények kialakulásának valószínűségét is.
  • E-vitamin – ebben az esetben 8 vegyület gyűjtőneve, melyek a tokoferolok. Hatásuk sejthártyavédő, immunerősítő, segítik a DNS szintézist, megelőzik, vagy enyhítik a szívbetegségeket, illetve a Parkinzon kórt. Túladagolásának tünetei fejfájás, izomgyengeség, kettős látás. Súlyos túladagolás esetén (ez a megengedett mennyiség több ezerszerese) csökkenti az A, D és a K – vitamin felszívódását.
  • K-vitamin – 5 formáját ismerjük, melyek közül azonban csak kettő, a K1 illetve a K2- vitaminok a természetesen (előbbieket a növények, míg utóbbiakat baktériumok szintetizálják). A vitamin elengedhetetlenül szükséges a megfelelő véralvadáshoz. Túladagolása májkárosodást okozhat, illetve koraszülöttek esetében máj és agykárosodást is előidézhet, de ez csak a szintetikus K3-vitaminnál igaz. Dr. Angyal Géza arra is felhívta a ratkotunde.hu figyelmét, hogy vérhígító gyógyszerekkel együtt nem szedhető, mert gátolja azok hatását!

Mennyi az annyi?

Kérdés, hogy mennyi szedhető az egyes vitaminokból naponta. Ez egy jó kérdés, de szerencsére nem kell állandóan utánanézni a szakkönyvekben, vagy az internetet bújni. A készítmények hátoldalán az összetevők között megtalálhatjuk a napi ajánlott beviteli mennyiséget, és jó esetben az is, hogy a készítmény mennyit tartalmaz ezekből a mennyiségekből. Innen könnyen kiszámolható, hogy hogyan adagolható túl egy vitamin. Figyelem! Egyes esetekben – mint amilyen a várandósság is – megnövekedett igénnyel kell számolni, ami akár kétszeres mennyiségeket is jelent, így ezzel mindenképpen számoljunk! Arra is érdemes hangsúlyt fektetni, hogy a természetes, szerves kötésű vitaminvariációkat keressük, hiszen ezek felszívódása akár 80%-al jobb, illetve sokkal nehezebben túladagolhatóak!

Forrás: Ratkó Tünde szülésznő