Változóan felhős ég, több helyen esővel melegfronttal

Változóan felhős lesz az ég. A kissé felhős időszakok lesznek túlsúlyban, de főleg keleten időszakosan erősen felhős periódusok is várhatók.

Helyenként – nagyobb eséllyel az Alföldön és az Északi-középhegység területén – fordulhat elő eső. Hajnalban a Kisalföldön, napközben a Győr-Szeged vonal széles sávjában megerősödik a nyugatias szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2, 9 fok között alakul, az Alpokalján és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérhetik az alacsonyabb, a Kisalföldön a magasabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16, 21 fok között valószínű, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén 14, 15, a Dráva mellett 22 fok is előfordulhat.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet.

felhős ég

Távolabbi kilátások keddtől péntekig:

A fátyol- és gomolyfelhők mellett összességében sok napsütésre számíthatunk, csupán szerdán és csütörtökön alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet eleinte 16 és 23, majd 19 és 24 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól

2017. március 18. 8,9 °C +2,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult

legmagasabb hőmérséklet: 23,5 °C (1961) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,5 °C (1941)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.