Változó látásunk – mire kell figyelni, ahogy idősödünk?

Ahogyan azt valószínűleg magunkon is tapasztaljuk, szemünk idővel veszíthet tökéletességéből – napjainkban ráadásul több dolog is hozzájárul ehhez. Hogyan óvjuk változó látásunkat?

Manapság sokkal több időt töltünk ülve, munka közben, számítógép előtt görnyedve, mint valaha. Szemünket sokszor erőltetjük, hiszen például a monitor állandó nézése sem tesz jót neki. Ahogy idősödünk, nem marad ugyanolyan – változó látás okozhat nehézségeket. Hogyan óvhatjuk meg?

1.Számítógépek és a szem erőltetése: a monitorra, a telefon képernyőjére meredés, vagy a videójátékok gyakori használata feszült, fáradt, száraz szemeket eredményezhet. Szerencsére, nem úgy tűnik, hogy ezen eszközök használatának hosszútávú hatásai vannak. Ám hogy a változó látás elkerülése érdekében megelőzzük a szem erőlködését, a monitort tartsuk magunktól kellően távol, alkalmazzunk asztali világítást, hogy csökkentsük a tükröződést. Tartsunk szünetet minden órában!

2.Védjük a szemet: az egészséges felnőttek látása 40 éves kor alatt stabil. Hogy a változó látást kiküszöböljük, valamint általános egészségünket megőrizzük, használjunk UV-s napszemüveget. Sportolás, illetve bármilyen munka közben alkalmazzunk védelmet, az erős napsütés, a gépek és a vegyszerek ellen.

3.Olvasószemüveg: sajnos, a változó látás miatt szinte mindenkinél eljön az idő, amikor olvasószemüveget vásárol magának. Ez többnyire negyvenes éveink közepén történik meg. E változó látás pontos neve presbyopia, és teljesen normális. A korrigálás érdekében olvasószemüveget, bifokális- vagy multifokális kontaktlencsét is viselhetünk. Olykor a lézeres szemműtét is segíthet.

4.Presbyopia: mi történik a presbyopia esetében? 40 éves kor alatt a természetes szemlencsék még nagyon rugalmasak. Ez segít nekik a fókuszálásban. Ám ahogy öregszünk, a flexibilitás már nem lesz a régi. Lassan veszítünk azon képességünkből, hogy a közeli tárgyakat jól lássuk, különösen kevés fényben. Ha presbyopiánk van, a könyvet vagy a tárgyakat kissé messzebb kell tartanunk magunktól a tökéletes fókuszálás érdekében.

allergias

5.Korral összefüggő betegségek: bizonyos egészségügyi állapotok, így a diabétesz és a magas vérnyomás szintén változó látást eredményeznek, befolyásolják a szem egészségét. A cukorbetegség a vakság vezető oka, de diabéteszeseknél alakulhat ki főként a retinopátia (a retinában levő vérerek károsodása) is. A magas vérnyomás károsíthatja a szem ereit és idegeit. Ez tartós látásvesztést okozhat. Ha gondoskodni akarunk egészségünkről és látásunkról, táplálkozzunk helyesen és ne dohányozzunk!

6.Szürkehályog és glaukóma (zöldhályog): bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban 60 év felett jellemző. A szürkehályog azt jelenti, felhős hatás alakul ki a szem lencséjén. Műtéttel ez ma már könnyen helyrehozható – eltávolítják és speciális lencse kerül a helyére. A glaukóma a szemidegek romlása, melyet általában megnövekedett nyomás kísér a szemben. A zöldhályogot szemcseppekkel vagy műtéttel kezelik, hogy csökkentsék a nyomást.

7.Időskori makula-degeneráció (AMD): igen gyakori 60 éves kor felett. Részleges látásvesztést is okozhat. Az ún. „nedves” makula-degeneráció akkor történik meg, amikor új, nem kívánt, szivárgó erek fejlődnek ki a szemben. A „száraz” változat esetén lassúbb folyamatról van szó, mely nem igényel speciális kezelést. Bizonyos vitamin- és ásványi anyag dózis lassítja vagy megállíthatja azt. Erről legcélszerűbb szemorvosunkkal konzultálnunk.

8.Látás és étkezés: végezetül fontos tudni, hogy az egészséges étrend nagymértékben hozzájárul a szem jólétéhez. Bizonyos élelmiszerek pedig különösek jót tesznek a látásnak. Ilyen a lutein, az Omega 3-zsírsavak, a C-vitamin, E-vitamin. Együnk sok citrusfélét – narancsot, mandarint -, zöld, leveles zöldségeket, dióféléket, zsíros halakat. Mindez az időskori makula-degenerációt is megelőzheti.

Látászavar, zsibbadás a fejfájás alatt? Ezt lehet tenni az aurás migrénnel

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php