Változékony időjárásunk lesz felhős és napsütéses időszakokkal

A Dunántúlon többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt a változó vastagságú és mennyiségű felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Többfelé alakul ki csapadék; északnyugaton, nyugaton eső, másutt zápor, helyenként zivatar valószínű. A Dunántúlon és északon főként az északi, északnyugati, keleten a déli, délnyugati szél több helyen megerősödik. Zivatar, illetve intenzív zápor környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet északnyugaton 6 és 10, másutt 11 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet tág határok között, 7 és 27 fok között várható. A Dunántúl északnyugati részén lesz a leghidegebb, a Körösök vidékén a legmelegebb.

Északnyugat felől egy hullámzó frontálzóna érte el térségünket, emiatt a nyugati országrészben a hideg-, a keleti területeken pedig még inkább a melegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, migrén, szédülés, koncentrációs-zavar, illetve vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekvő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.
Pollenjelentés
Eleinte még várhatóan mérsékelt marad, a hétvégén azonban ismét erősödik a pollenterhelés. A platán és a tölgy pollen koncentrációja jellemzően közepes, bár a tölgyé helyenként a magas szintet is elérheti. A hétvégén már a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja is többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kőris, a nyír, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban fordul elő. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenje általában közepes – magas, a dió, a fenyőfélék és az ostorfa pollenje pedig alacsony – közepes koncentrációban van jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu