Valóban veszélyesek az új típusú véralvadásgátlók?

Az új típusú véralvadásgátlók (NOAC) számtalan előnyüknek is köszönhetően egyre népszerűbbek, és sokan térnek át rájuk a régi típusú készítményekről. Ennek ellenére sokan vannak, akik félve váltanak, mivel több aggasztó iromány is megjelent róluk. Hogy valóban kell-e tartani a NOAC szerektől, arról prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját kérdeztük.

Halálos új típusú véralvadásgátlók?

Pár éve a Spiegel német hetilap közzétett egy anyagot, miszerint igen komoly veszélyeket hordoznak az új típusú véralvadásgátlók (NOAC), mivel alkalmazásuk megnövelik az –akár halálos- vérzéses szövődmények rizikóját. Ezek a készítmények leginkább a kumarin típusú szerek helyettesítésére szolgálnak, melyeket már több évtizede alkalmaznak pitvarfibrilláció/trombózis-prevenció esetén. Az áttérés mellett többen azért döntenek, mert az új típusú antikoagulánsok szedésekor nincs szükség rendszeres INR ellenőrzésre, nem szükséges olyan mértékben odafigyelni az étkezésre, mint a régebbi szereknél, így használatuk igencsak megkönnyíti a betegek mindennapjait. Ám a német lap információi szerint a könnyebbségnek komoly ára van, hiszen több bejelentés is érkezett, miszerint súlyos mellékhatásai vannak a készítménynek (pl. vérzéses szövődmények, vérszegénység).

„Minden véralvadásgátló magában hordozza a rizikót”

Mivel többekben komoly aggodalmat keltenek a mellékhatások, ezért megkérdeztük prof. Blaskó Györgyöt, a Trombózisközpont véralvadási specialistáját, hogy valóban reális-e az emberek félelme az új típusú véralvadásgátlókkal kapcsolatban.

„Először is fontos leszögezni, hogy minden véralvadásgátló magában hordozza a vérzéses szövődmények rizikóját, függetlenül attól, hogy régebbi, kumarin típusú készítményről, vagy az újabbakról van szó. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy a NOAC szerek egyik nagy előnye a régebbiekkel szemben, hogy bizonyítottan kevesebb vérzéses szövődménnyel kell esetükben számolni”- mondja prof. Blaskó György, aki a paciensek visszajelzése alapján elnyerte a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjat. A szakember hozzátette, hogy a NOAC további előnyökkel is rendelkezik, pl. nem kell tartani esetleges étel-kölcsönhatásoktól, valamint szájon át szedhető, ellenben a heparinnal, melyet injekcióval kell bejuttatni a szervezetbe.

„Sajnos sokszor indokolatlanul nagy hangsúly kerül a negatív hírekre– ebbe a csapdába estek bele az új típusú véralvadásgátlók is. Manapság már az Európai Központi Gyógyszerügynökség utasítására a dobozon egy fekete ponttal jelölni kell, ha egy új gyógyszerről van szó, aminek a teljes mellékhatás-profilját még nem ismerjük: ezért nemcsak az orvosnak, a betegnek is joga van az általa észlelt mellékhatás jelentésére. Az ezzel kapcsolatos tudomány – a farmakovigilancia – (vigilancia éberséget jelent) vizsgálja, elemzi és tartja számon a gyógyszerek mellékhatásait. Természetes következmény, hogy ha jobban odafigyelünk, akkor több adatunk lesz. Érdekesség, hogy ma is vannak forgalomban olyan, a mindennapokban használt készítmények, melyeket, ha napjainkban fedezték volna fel, soha egyetlen hatóság nem törzskönyvezné a mellékhatásaik miatt! Ugyanakkor ma is milliók szedik, mert az idők során kialakult alkalmazásuknak megfelelő és megbízható módja. Pár év múlva ugyanígy lesz az un. új típusú antikoagulánsokkal is”- mondja a professzor.

Régebben aggodalomra adott okot az is, hogy ezeknek a készítményeknek nem volt antidótumuk (ellenszerük), vagyis pl. súlyos baleset, műtét esetén nem tudták megfelelően felfüggeszteni a hatásukat. Jó hír azonban, hogy pár hónapja már ez a probléma is megoldódott, és már a NOAC szereknél is létezik antidótum- bár való igaz, hogy drága és egyelőre nehezen lehet hozzájuk jutni.

trombozis

A betegeket ekkor is ellenőrizni kell

A professzor végül hangsúlyozza, hogy semmi esetre sem szabad bevenni több gyógyszert az előírtnál, ugyanis akkor jelentősen megnő az életveszélyes vérzéses szövődmények rizikója!

Nagyon hangsúlyosan fel kell hívni a betegek figyelmét arra, hogy ha egyik nap nem biztosak abban, hogy bevették-e a gyógyszert, vagy sem, sose vegyenek be másnap dupla adagot, mert az életveszélyes vérzéseseket okozhat! A NOAC készítményekről érdemes tudni, hogy allergiát is kiválthatnak, ám ez nagyon ritka- ekkor váltani szükséges. Mindemellett az embereknek azt kell tudniuk, hogy ezek az új típusú antikoagulánsok pontosan annyira hatékonyak, mint a kumarinok (ha nem hatékonyabbak!) Ezért a legkisebb mellékhatást (pl. fogínyvérzés) is jelenteni kell az orvosnak.

Nagy hiba azonban az a sugallat, hogy a napi fix dózis után nincs teendő, mert étel-és gyógyszerkölcsönhatás nincs. Ez nem igaz, ugyanis nemrégiben az Európai Gyógyszerügynökség e tárgyban külön konferenciát hívott össze és ott felhívták a figyelmet arra, hogy ezeket betegeket is kell ellenőrizni és biztatták a cégeket a gyógyszerek vérszintjének, hatásának méréséhez szükséges olcsó módszerek kidolgozására. Összességében tehát elmondható, hogy az új típusú véralvadásgátlók biztonságosak, de idő kell arra, hogy a terápiás helyüket végleg megtalálják – mondja prof. Blaskó György.

Forrás: Trombózisközpont