Újratölthető vizespalackot használsz? Elég nagy veszélynek vagy kitéve

Egy új tanulmány veszi el az ember kedvét az újratölthető vizes palackoktól.

Rengetegen mozognak rendszesen, és manapság már a sportfelszerelés része a vizes palack is, amiből nagyon sokfélét találhatunk a piacon.

Van, aki kimondottan erre a célra gyártott palackot használ, van, aki pedig egy kis ásványvizeset. A jellemzően műanyagból készülő palackokat a zárófejük alapján különböztetjük meg egymástól, így van a szívószálas, a csavaros, a nyomós és a csúsztatós tetejű. Leglábbis ezek a leggyakrabban használatosak.

Egy új tanulmány most ezt a négy fajta palackot vizsgálta meg abból a szempontból, hogy a baktérium- vagy gombatelepek milyen könnyen, milyen hatékonysággal keletkeznek bennük. Az eredmény eléggé kiborító. Amíg egy átlagos sportoló átlagos vizes palackjában 313.499 telepképző egység lehet, addig egy kutyajáték felületén mindössze 2937. Ez azért elég ijesztő. A palackfajták sem azonos mértékben értékes táptalajai a gombáknak és baktériumoknak. A legbiztonságosabb a szívószálas tetejű palack, a legparább pedig a csúsztatós tetejű. A tanulmány ugyanakkor rámutat, hogy akkor járunk a legjobban, ha rozsdamentes acélból készülő kulacsot használunk.

Arra sajnos nem tér ki a tanulmány, hogy mindez mit is jelent pontosan, mennyire vagyunk veszélyben, és mekkora a valószínűsége annak, hogy meg is betegszünk így valamitől. Azzal a tanácsolják ugyanakkor, hogy azzal járunk a legjobban, ha a palackot rendszeresen kimossuk, mint ahogy az edényeinket és evőeszközeinket is elmossuk. Vagyis a kiöblítés még nem elég.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.