Újabb szúnyogfajok terjeszthetik a zikavírust

Brazil tudósok bejelentették, hogy találtak egy másik szúnyogfajt is, amely terjesztheti a zikavírust.

A Fiocruz intézet kutatói hozzátették, hogy további kutatásokra van szükség annak meghatározására, milyen szerepet játszhat az általánosan elterjedt ötsávos darázsszúnyog (Culex quinquefasciatus) a zikajárványban.

A kutatók a zikajárvány által leginkább sújtott észak-brazíliai Recifében vizsgálódtak, ahol a Culex előfordulása hússzor gyakoribb, mint az Aedes aegypti szúnyogfajé, amelyet eddig a zikavírus terjesztéséért elsődlegesen felelőssé tettek.

Korábban Brazíliában minden erőfeszítés arra irányult, hogy ezt a fajt irtsák, amely denguejárványt és csikungunyajárványt is okozhat.

A tudósok szerint az Aedes albopicus szúnyogfaj is képes ugyan a zikavírus átadására, de úgy vélték, hogy ez a faj nem szignifikáns a zikajárvány elterjedésében. A Fiocruz intézet elnöke, Paulo Gadelha a kutatás eredményeivel kapcsolatban óvatosságra hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, egy másik tanulmány is igazolta ugyan, hogy Rio de Janeiróban befogott Culex moszkitók megfertőzhetők zikavírussal, arra azonban egyelőre nincs adat, hogy e szúnyogok embert is megfertőztek volna zikával. Elképzelhető, hogy a Recifében található Culex szúnyogoknál olyan genetikai változás történt, amely miatt különböznek a Rio de Janeiróban és másutt vizsgált Culexektől – fűzte hozzá.

szunyog1

Korábban születtek már olyan tanulmányok, amelyek szerint a Culex valószínűleg nem alkalmas a zikavírus terjesztésére. A Culex quinquefasciatus közepes méretű, barna színű rovar.

Az Egyesült Államok déli térségében is elterjedt. Amerikai egészségügyi szakemberek korábban jelezték, hogy a szúnyog terjeszti a nyugat-nílusi vírust és a St. Louis encephalitis vírust (SLEV).

A zikavírus az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a kóros kisfejűség (mikrokefália) nevű születési rendellenességet és felnőtt korban az idegeket károsító Guillain-Barre-szindrómát is okozhat.

Brazíliában áprilisig 940 mikrokefáliás esetben bizonyosodott be az összefüggés a várandósság alatti anyai zikafertőzéssel.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.