Újabb hidegfront érkezik ma

Északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, főként délután lehetnek hosszabb napos időszakok. Elszórtan kisebb eső, zápor továbbra is előfordulhat, az északkeleti és délnyugati határnál egy-egy zivatar sem kizárt.

A reggeli óráktól kezdve a délnyugati területek kivételével megerősödik, északon időnként viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A hőmérséklet hajnalban általában 4 és 10 fok között alakul, de a tartósabban derült déli, délkeleti területeken ennél hűvösebb lehet a hajnal. A csúcshőmérséklet jellemzően 15 és 20 fok között valószínű, ugyanakkor délnyugaton ennél kissé melegebb is lehet.

esosido2

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. A vércukorszint alacsonyabbá válhat.

Az elkövetkező napokban a platán pollenkoncentrációja továbbra is többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még helyenként a tölgy és a nyír virágpora is. A fűz, a kőris, valamint a ciprus- és a tiszafafélék pollenkoncentrációja valószínűleg a közepes, a nyárfáé, a juharé és a gyertyáné az alacsony tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül, az ostorfa és az eperfafélék virágpora jellemzően közepes-magas, a dió, a bükk, a fenyőfélék és a sásfélék pollenje pedig általában alacsony koncentrációban fordul elő. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu