Trombózis-veszély – 5 tünet, ami végzetes lehet

A mélyvénás trombózis van, hogy tünetek nélkül jelentkezik, ami megnöveli annak az esélyét, hogy a keletkezett vérrög a tüdőbe jutva embóliát okozzon. Azonban gyakran vannak olyan panaszok, melyek trombózisra utalnak, így az illető mihamarabb orvosi segítséget kérhet. Hogy melyek azok a tünetek, amiket semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni, azokat prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája osztotta meg.

Lábdagadás

A lábdagadás az egyik legjellemzőbb panasz mélyvénás trombózis során. A vérrögök ugyanis elzárják a váráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Ekkor a láb erősen megdagad, és szemmel láthatóan nagy lesz a különbség a két végtag között. (Ezt azonban néha a térdhajlatban kialakult ún. Baker ciszta is okozhatja trombózis nélkül).

Végtagfájdalom

Trombózis során a legtöbben erőteljes fájdalmat éreznek az adott végtagban, ám az is előfordulhat, hogy csak enyhe izomlázszerű tünet jelentkezik. Sajnos könnyű összekeverni mással a problémát – pl. visszeres fájdalommal, izomlázzal, ízületi fájdalommal- ezért ha megmagyarázhatatlan fájdalmat érez a lábában vagy a karjában, akkor a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz! Érdemes tudni, hogy trombózis során a kellemetlen érzés mozgás hatására fokozódik – tilos is ekkor mozogni, mert leszakadhat a vérrög-, illetve a lábfej visszahajlítása esetén a térd mögött a beteg éles fájdalmat érez.

Kékes-lilás elszíneződés

Mivel mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ezért az érintett végtagon zúzódás nélkül is livid elszíneződés figyelhető meg. Ez nem keverhető össze a sérülés miatti kék-zöld foltokkal, ugyanis ez nagyobb területet érint, valamint nem történt előzetesen semmilyen külső behatás. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája felhívja a figyelmet arra, hogy a meleg tapintású, nagyobb felületen lévő elszíneződést a mélyvénás trombózison (MVT) kívül okozhatja még felületi trombózis is, ami bár kevésbé veszélyes az előbbinél, ám könnyen MVT-t eredményezhet, ezért mindenképpen érdemes komolyan venni!

Mellkasi fájdalom

Sajnos van, hogy a mélyvénás trombózis nem jár semmilyen figyelemfelhívó tünettel– ekkor gyakran már a leszakadt vérrög okozta tüdőembólia az első jel. Ennek egyik fő tünete az erős mellkasi fájdalom, köhögés, súlyosabb esetben vérköpés. A fájdalom hasonlíthat a szívrohamhoz is. Ekkor a fájdalom éles és szúró, különösen mély lélegzetvételkor. Amennyiben felmerül a tüdőembólia gyanúja, mihamarabb hívjon mentőket, hiszen ekkor minden perc számít!

Légszomj, szapora pulzus

A tüdőembólia a mellkasi fájdalom mellett légszomjjal és szapora pulzussal is járhat, ugyanis a vérrög akadályozza a véráramlást, így lelassítja az oxigén áramlását. Ekkor légszomj lép fel, a szív pedig gyorsabban kalapál, hogy kompenzálja az O2 hiányt.

Néma trombózis

Fontos tudni, hogy számos esetben a thrombus kialakulása és a trombózis lefolyása „néma”,: ilyen esetben gyakran csak az un. posttrombotikus szindróma bekövetkezéséből következtethetünk az 5-8 évvel korábban lezajlott trombózisra.

Mi a teendő, miután bekövetkezett a trombózis?

Amennyiben az említett tünetek jelentkeznek, az első lépés mentőt hívni, hogy az életveszélyes állapotot elhárítsák. Ha ez sikeres és a kórházban sikeres thrombus-oldás történik, akkor igen fontos a megfelelő terápia, hiszen akinél egyszer már kialakult az állapot, akkor utána már sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki újra. A kezelőorvos meghatározott ideig (akár 1-3- évig is) véralvadásgátló terápiát és kompressziós harisnya viselését írja elő, valamint különböző vizsgálatokat javasol, hogy kiderüljön, mi is állt a trombózis hátterében. Sajnos ez nem mindig derül ki, ám előfordulhat, hogy trombofília, pitvarfibrilláció vagy valamilyen daganat (pl. mióma) vezetett a vérrög kialakulásához.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.