Trombózis – Fáj, elszíneződik és dagad a karja?

A mélyvénás trombózis főbb jelei az adott végtag fájdalma, elszíneződése és bedagadása. Ezek a panaszok leginkább a lábaknál jelentkeznek, így sokan nem is gondolnak trombózisra, ha ezek a karok esetében, vagy esetleg a koponyán belül fordulnak elő. Pedig prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialitása szerint a felső végtagokban ugyanúgy kialakulhatnak életveszélyes vérrögök.

Halállal végződhet, ha nem kezelik időben

A mélyvénás trombózis akkor fordul elő, amikor a vérzékenység és a véralvadás egyensúlya valamilyen oknál fogva az utóbbi irányába tolódik el. A keletkezett vérrögök akadályozzák a véráramlás útját, ráadásul, ha ezek egész vagy egy-egy darabkája leszakad, és a vérkeringésbe kerül, úgy könnyen a tüdőbe juthat, ahol embóliát okoz. Attól függően, hogy milyen károsodást szenved az illető, az állapot könnyen hirtelen halállal is végződhet! Éppen ezért fontos, hogy az emberek ismerjék a trombózis tüneteit, hiszen jelentkezésükkor életmentő lehet a probléma gyors felismerése és kezelése (sajnos olykor előfordul néma trombózis is, melynek során nincs semmilyen panasz).

A trombózis tünetei

  • a végtag livid elszíneződése
  • ödéma
  • fájdalom
  • meleg tapintás

Karban is kialakulhatnak vérrögök

Bár a mélyvénás trombózis inkább a lábakat érinti, ám ha a karjában tapasztalja a fent említett tüneteket, akkor se dőljön hátra, ugyanis a felső végtagokban is kialakulhatnak vérrögök! Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialitása szerint bár ez ritkább, ám nem kizárt, hogy szokatlan helyeken keletkezik thrombus. A szokatlan, ritka helyeken előforduló trombózisok főleg az un. trombofiliásoknál (az öröklött véralvadási zavarok a véralvadást gátló mechanizmusokban) fordul elő. Ilyenek röviden az ún. V faktor Leiden mutáció, a prothrombin gén mutáció, továbbá az antithrombin, a Protein C, Protein S alacsony szintje és még pár ritkább eltérés.

labfajas

Amennyiben a karban lép fel mélyvénás trombózis, akkor mindenképp érdemes laborvizsgálatokat végezni trombofília irányába, hiszen általában genetikai hajlam esetén fordul elő a felső végtagokban vérrögösödés– mondja a szakértő, aki hozzátette, hogy a szűrést abban az esetben is célszerű elvégeztetni, ha az illető családjában előfordult már trombózis, akár a lábban, akár máshol.

Ugyanolyan terápiát igényel

A kezelés szempontjából mindegy, hogy a karban, a lábban, esetleg máshol alakult ki vérrög, hiszen első lépésben a kórházban történő akut terápia a legfontosabb, majd később az újabb trombózis profilaxisa. A PTS (poszttrombotikus szindróma) megelőzése a cél. Hogy milyen kezelési módot kell alkalmazni, az egyén-, és eset-függő, Ezt ugyanis befolyásolja többek között az, a beteg trombofíliájának fajtája, az milyen súlyos, hogy milyen egyéb betegségei vannak, életkora, testtömege, esetleges immobilitás, egyéb betegségei, hogy volt-e korábban trombózisa, és ha igen, akkor mikor.

Ezeket figyelembe véve szakember által meghatározott ideig véralvadásgátló terápia szükséges, valamint fontos az előirányzott életmód betartása is, amely a túlsúly leadását, a dohányzásról való leszokást és a rendszeres mozgást foglalja magában.  Továbbá bizonyos ideig a felső végtagra való kompressziós karharisnya viselése szükséges.

Forrás: Trombózisközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.