Torokfájás vagy torokgyulladás? Nem mindegy! – 2.rész

Kinek ne lenne ismerős az érzés? Torkunk fáj és ég, nehezünkre esik a nyelés. Tudjuk, hogy gond van, de jó kérdés, hogy mekkora. Antibiotikum nélkül is megoldható? Lássuk a különbséget.

Noha sokkal gyakoribb télen, nemcsak a hideg időben törhet ki rajtunk torokfájás – manapság akár a belső és külső levegő közötti, túlságosan nagy hőmérsékletkülönbség miatt is alaposan megfázhatunk és torokproblémáink lehetnek.

Mindenkinek ismerős az a rendkívül rossz érzés, amikor nyelni is alig bírunk a fájdalomtól. Természetesen azonnal keresünk valami megoldást. De honnan tudjuk, hogy torokfájásról vagy torokgyulladásról van-e szó?

Cikkünk első részében a torokfájás és torokgyulladás közti különbségről volt szó, most nézzük meg alaposan a torokgyulladás tüneteit.

1.Láz, komolyabb következményekkel: a torokgyulladásnál láz is előfordul, ami általában nem alacsony. Ez is egyik jele a problémának. Olykor kisebb mértékű láz is jelentkezhet, vagyis ha nem magas az érték, az még nem jelenti azt, hogy a torokgyulladás kizárható.

Reumás lázzal szintén küzdhetünk, emiatt különösen szükséges az antibiotikum alkalmazása. Kezelés nélkül a reumás láz is elhatalmasodik rajtunk, amely 2 hét és 1 hónap közötti időtartamig fennállhat a betegség kialakulását követően. Ez a láz az ízületeket, a bőrt, a szívet és az agyat is érinti. Károsíthatja a szívbillentyűket.

2.Duzzadt nyirokcsomók: a torokgyulladás közvetlen és közvetett érintéssel is továbbadható, főleg, ha köhög, tüsszög a beteg vagy megcsókol valakit, de elég ha törölközőn vagy villán, kanálon osztozik vele. Ha nem jutunk antibiotikumhoz, a torokgyulladás 2-3 héten át fertőző lehet. Ha viszont bevesszük az első adagot, a fertőzés esélye 24 órán belül megszűnik. Emiatt igen ajánlott otthon maradni, ha torokgyulladásunk van.

3.Skarlátláz vagy vörheny: ha a torokproblémát csiszolópapír-szerű mintázatot produkáló, piros kiütések kísérik, azonnal forduljunk orvoshoz! A skarlátláz a baktériummal van összefüggésben, mely a torokgyulladást okozta.

Nagyon piros, fájó torok jellemzi, a vöröses kiütések a kar alatt, a könyököknél, a lágyékban jelennek meg, a nyelv is rögös és piros lesz, hányinger, hányás, hasi fájdalom jelentkezhet. Komoly egészségügyi gondok jöhetnek létre a hatására, így a reumás láz, vesebetegség, fülfertőzés, arthritis, tüdőgyulladás és bőrfertőzések. A skarlátlázat is antibiotikummal lehet kezelni.

Mennyi ideig tart a torokgyulladás?

Ha valaki megfertőződött, 2-5 napon belül kialakul a betegség. Antibiotikum-kúra nélkül a torokgyulladás 10-12 napon át is tarthat. Ha a kezelés már elkezdődött, 3-5 napon belül jobban lesz a beteg. Minél korábban kezdjük az antibiotikum kúrát, annál esélyesebb a komoly következmények elkerülése – például a reumás lázé.

Ne feledjük, hogy nagyon fontos megelőzni a komplikációkat, hiszen azok igen súlyos problémákat okozhatnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php