Torokfájás vagy torokgyulladás? Nem mindegy! – 1.rész

Kinek ne lenne ismerős az érzés? Torkunk fáj és ég, nehezünkre esik a nyelés. Tudjuk, hogy gond van, de jó kérdés, hogy mekkora. Antibiotikum nélkül is megoldható? Lássuk a különbséget.

Noha sokkal gyakoribb télen, nemcsak a hideg időben törhet ki rajtunk torokfájás – manapság akár a belső és külső levegő közötti, túlságosan nagy hőmérsékletkülönbség miatt is alaposan megfázhatunk és torokproblémáink lehetnek.

Mindenkinek ismerős az a rendkívül rossz érzés, amikor nyelni is alig bírunk a fájdalomtól. Természetesen azonnal keresünk valami megoldást. De honnan tudjuk, hogy torokfájásról vagy torokgyulladásról van-e szó?

Az árulkodó jelek

A gyakori torokfájással szemben a torokgyulladást bakteriális fertőzés váltja ki. A Streptococcus A baktérium, amely megtámadja a torkot és a mandulákat és gyorsan reagál az antibiotikumra. Ezért is fontos elválasztani a torokfájástól, mert a kezelésük nagyon eltérő.

Mi a közös a torokfájásban és a torokgyulladásban?

Az egyszerű torokfájás is nagyon fájdalmas lehet, de nem annyira, mint a torokgyulladás. A torokfájást vírus okozza, vagyis antibiotikumra nem reagál. Ám még a komolyabb torokfájással is el kell menni orvoshoz. Különösen, ha már több ideje tart, mint egy hét, vagy visszatér; megváltoztatja a hangunkat több mint 2 hétre; dehidratációt vált ki vagy egyéb panaszokat.

A torokfájást, melyet vírus okoz, nehezebb kezelni. Ráadásul több mindenből eredhet: száraz levegő, irritáló anyagok, például környezetszennyezés, dohányfüst vagy akár allergia. Ám a torokfájás legtöbbször magától távozik, antibiotikumos kezelés nélkül.

Mellé társul azonban néhány kellemetlen tünet, így az orrfolyás, vizenyős szemek, köhögés és tüsszögés, alacsony láz. Ha a nyirokcsomók megduzzadtak a nyakon, az más jellegű fertőzést is jelezhet, nemcsak torokgyulladást. Fülgyulladásról vagy színuszfertőzésről is szó lehet.

A torokgyulladás jellegzetességei

A torokgyulladásnak látható jelei vannak. Ilyenek a fehér foltok a torokban vagy a mandulákon; sötét, piros foltok a szájpadláson; esetleg kiütés a bőrön.  A fehér foltok tulajdonképpen gennyzsebek. Egyes páciensek duzzanatot is érzékelnek a nyirokcsomókban, amelyek túlérzékennyé válnak, de láz is kialakulhat.

A torokgyulladás tünetei gyerekeknél és felnőtteknél azonosak. Mindenképp látogassuk meg orvosunkat, mert látvány alapján nem célszerű diagnosztizálni magunkat.

Érdemes tudni, hogy gyermekeknél sokkal gyakoribb a torokgyulladás, mint felnőtteknél. A lurkók esélye arra, hogy a torokfájás tulajdonképpen gyulladás, 20-30-, míg felnőttek esetében csak 5-15 százalék.

A cikket a torokgyulladás tüneteinek részleteivel folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php