Tornáztasd meg a medencét!

A medencefenék izmainak tornája hatásosan kezeli a felnőtt nők vizelettartási problémáit a mellékhatások veszélye nélkül, derült ki az USA Egészségügyi és Jószolgálati Minisztériumának kutatóintézeti (AHRQ) jelentéséből.

A gyógyszerek is hatásosak ugyan, de csak kevéssé, ellenben több mellékhatással is járhatnak.

Az eredmények az Annals of Internal Medicine legutóbbi számában jelentek meg. „A vizelettartási problémák többféleképpen keseríthetik meg a nők életét, mind testi, mind lelki, mind társadalmi szempontból, néha egészen súlyos mértékben” – mondta el az AHRQ igazgatója, Carolyn M. Clancy. „Az új jelentés segítséget nyújthat abban, hogy a betegek és orvosaik együtt dolgozhassanak a legjobb, egyedi igényeknek megfelelő kezelés kidolgozásán.”

Az inkontinencia hihetetlenül gyakori a felnőtt nők körében. A fiataloknál 25, a középkorúaknál akár 57, az idősek körében pedig körülbelül 75 százalékos lehet az előfordulási aránya. A betegség miatt erőteljesen módosul az illető életvitele, méghozzá hátrányosan. 2004-ben az Egyesült Államok mintegy 19,5 milliárd dollárt (kb. 4 400 milliárd Ft) költött a kezelésekre. Az idősek otthonába az asszonyok 6 százaléka az inkontinencia miatt kerül be.

gyogytorna2

A kutatók a betegség két változatát vizsgálták: a stressz inkontinenciát és a köhögésre vagy tüsszentésre bekövetkező akaratlan vizeletvesztést. Mindkettő akkor következik be, ha a hólyag záróizma nem működik rendesen. Ennek gyakran a medencefenék izmainak renyhesége az oka, melyek a méh, a hólyag és más kismedencei szervek rögzítésében vesznek részt.

A Kegel-gyakorlatokhoz hasonló izomerősítő torna hatásos a vizelet-visszatartás képességének fokozásában, a medencefenék és a hólyag izmainak erősítésével javított a kevert inkontinencián. Az ösztrogénkezelés enyhít a stressz-inkontinencián, de mellékhatások árán. Az antidepresszánsok nem értek semmit, ráadásul veszélyesek is. Egészében véve a gyógyszerek is megfelelőek a kezelésre, de némelyik készítmény esetében a betegek félbehagyták a szedését, a zavaró mellékhatások miatt.

A jelentésben részletesen lehet olvasni a mellékhatásokról annak érdekében, hogy az orvosok és betegek a legtöbb előnnyel és legkevesebb hátránnyal járó megoldást választhassák ki. Habár többféleképpen is fel tudják mérni a betegség súlyosságát, például az elcseppent vizelet mennyiségével, az életminőség romlását nem tudják ennyire pontosan nyomon követni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index