Top 25 tipp, hogy környezetbarát otthon vegyen körül!

Az energiamegtakarítástól a levegő tisztításáig

Tévedés azt hinni, hogy az egyén aligha tehet valamit a világ védelméért – maga is hozzájárulhat például a környezetbarát otthon kialakításához. Nemcsak a szemetet gyűjthetjük azonban szelektíven. Mit tehetünk még magunk és a környezet egészségéért?

Ha már annyit megteszünk, hogy a szemetet szelektíven gyűjtjük, bio zöldségeket vásárolunk és újrahasznosítható zacskóban visszük őket haza, tettünk egy lépést az egészséges élettérért és a környezetbarát otthonért. Ám számos dolog van még, amellyel tehetünk a globális felmelegedés ellen és a fogyó energiaforrások megóvásáért.

Nem mellesleg az egészséges otthonhoz is hozzájárulhatunk. A környezetbarát életmód azt jelenti, hogy igyekezünk megőrizni természetes erőforrásainkat, ahogy csak lehet. Melyek azonban ezek a fontos életmód-változtatások, melyekkel védhetjük a Földet?

Takarítsunk meg energiát

  • váltsunk kompakt, energiatakarékos égőkre: a hagyományos izzók áramának csak egynegyedét használják, ráadásul 10-szer tovább tartanak. Alapvető dolog egy környezetbarát otthonban.
  • kapcsoljuk le a villanyt, ha nem használjuk: ha feledékenyek vagyunk otthon, akkor pedig alkalmazzunk mozgásérzékelő fényeket, melyek csak akkor kapcsolnak be, ha szükség van rájuk. Jó ötlet az energiatakarékos automatikus időzítő is, ha egy üres helyiségben gyakran égve marad a lámpa.
  • állítsuk be megfelelően a hűtő- és fűtő rendszert: a hűtőszekrény valószínűleg a legtöbb energiát használó eszköz a háztartásban. Gondoskodjunk róla, hogy csak annyira dolgozzon keményen, amennyire szükséges. Alacsonyabb hőmérsékleten is megtart mindent olyan állapotban, ahogy kell. Ne felejtsük nyitva az ajtaját, pár perc esetén is sok energiát fogyaszt ugyanis, amelyre nincs szükségünk egy környezetbarát otthonban.
  • amit nem használunk, húzzuk ki az áramból: ilyen a telefontöltő, a tévé, számítógép, Cd-lejátszó, különféle elektronikus eszközök. „Standby” módban is fogyaszthatnak ugyanis energiát.
  • hatékonyan használjuk eszközeinket: ne kapcsoljuk be a mosogató/mosógépet, amíg teljesen meg nem tudjuk tölteni, s szárítsuk tiszta levegőn a ruhákat, amikor tehetjük. A sütőt akkor használjuk, ha valóban szükséges.
  • éljünk a napsütés adta előnyökkel: a leginkább környezetbarát otthon – és legolcsóbb – az, amelyikbe sok napfény jut be az ablakokon át, hiszen ezekben a házakban, lakásokban a nap melege is melegít és természetes fényt csinál.
  • küszöböljük ki a szivárgásokat: javítsunk meg, tömjünk be minden rést, nyílást, ahol a meleg vagy jó időben a hideg kijuthat, így nem kell feleslegesen járatni sem a klímát, sem a ventillátort, sem a fűtést.

 

Tisztítsuk meg a levegőt

  • ne hagyjuk dohányozni környezetbarát otthonunkban az embereket: a cigaretta füstje toxikus anyagokkal van tele és mint ismert, a másodkézből dohányzás is ártalmas.
  • neveljünk a beltérben növényeket: a növények természetes légtisztítók, s néhány közülük különösen hatékony az ártalmas, légszennyező anyagok felszívásában, melyek a kárpitból, bútorból, elektronikus eszközökből származnak.
  • szereljünk be szén-monoxid érzékelőt: mivel a szén-monoxid szagtalan gáz, nehéz észrevenni és sokszor halálos, mire észlelné az ember. Életmentő lehet az érzékelő a lakásban!
  • ellenőrizzük a radon szintet: a radon radioaktív gáz, amely a talajban természetszerűleg jelen van, s bejuthat otthonunkba repedéseken keresztül. Az USA-ban a tüdőrák második leggyakoribb oka.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.