Top 13 tipp álmatlanság ellen

Hogyan alhatunk el egyszerűen, természetesen?

Aki álmatlanság miatt szenved, gyakran folyamodik altatók szedéséhez, vagy rosszabb esetben alkoholhoz. Pedig a legtöbb esetben egy jó fürdő, egy nyugtató illóolaj vagy az esti meleg tej is segít.

Hogyan küzdjünk természetesen az álmatlanság ellen?

Sajnos, nem kevesen szenvednek az álmatlanság miatt. Nehezen alszanak el vagy nem tudnak sokáig mélyen aludni. Nem biztos, hogy ilyenkor a gyógyszer vagy az altató, netán az alkohol a jó megoldás.

Sok esetben könnyű, természetes trükkökkel is ki lehet küszöbölni az álmatlanságot. Ha nem bírunk elaludni este vagy nem alszunk elég jól, próbáljuk ki például a meleg fürdőt vagy az illóolajos terápiát. Szakértők szerint az álmatlanság természetes eszközökkel is jól kezelhető a legtöbb esetben. Lássuk ezeket a módszereket.

Foto:123rf.com

1.Mielőtt aludni térünk, zuhanyozzunk le langyos vízzel: a majdnem hideg víz segíteni fog álomba merülni.

2.Mártsuk lábunkat kézmeleg vízbe. Ezzel ellazítjuk, relaxáljuk a test izmait és szöveteit. Adjunk a vízhez egy teáskanál epsom sót, melyet holttengeri sónak is neveznek. A lábfürdő nemcsak álmatlanság ellen segít: megszabadítja a bőrt a nemkívánatos baktériumoktól, csökkenti a láb fájdalmát, amelyet napközben „begyűjtöttünk”. Egy lavór meleg vízhez adhatunk bazsalikom illóolajat, cédrus olajat, ciprusfa olajat, boróka olajat, levendula-, rozmaring- vagy örökzöld illóolajat. Elég 1-2 csepp belőlük a vízbe.

levendula

Foto:123rf.com

3.Levendula, jázmin, neroli, ylang-ylang: ezek az illóolajak igen hasznos természetes terápiaként szolgálnak álmatlanság ellen. Nyugtató hatásuk megelőzi az ágyban forgolódást.

4.Ne igyunk közvetlenül elalvás előtt. A késői vacsora és nassolás aktiválja az emésztőrendszert, gyomorégéstől vagy egyéb emésztési problémáktól szenvedhetünk. Közvetlenül lefekvés előtt különösen ne együnk vagy igyunk, mert a leírt tünetek még rosszabbak lehetnek.

5.Tegyük komfortossá alváskörnyezetünket: a hőmérséklet, a fények, a zajok mind sokat számítanak. A hálószobában csend és nyugalom legyen.

6.Csökkentsük le koffein-bevitelünket.

7.Az aggodalmaskodás, a teendőkön való gondolkodás cseppet sem segít az elalvásban. Álmatlanság ellen legjobb, ha – amennyiben felébredünk arra, hogy idegeskedünk valamin – leírjuk azt egy papírra és elhalasztjuk az ezen való „agyalást” holnapig. Másnap könnyebb is lesz megoldani.

8.Az alkoholt jobb kerülni, ha álmatlanság gyötör minket – ez ugyanis megzavarja alvási ciklusunkat.

9.Kerüljük a nappali szundításokat, mivel megnehezítik, hogy könnyen álomba merüljünk este. Ha szükségünk van egy kis pihenésre napközben, 30 perc bőven elég.

Foto:pixabay.com

10.Naponta fogyasszunk el este egy csésze meleg tejet mézzel.

11.Tartsuk magunkat rendszeres alvási szokásokhoz: könnyen beállíthatjuk biológiai óránkat azzal, hogy ugyanakkor fekszünk és kelünk mindennap, még hétvégén is. Ez ugyanis segít a rendszeres ritmus kialakításában.

12.Lefekvés előtt 1 órával már ne nézzünk képernyőn semmit, mert az elektromos monitorok kék fénye megzavarja a test melatonin-termelését és küzd az álmosság ellen. Egy órával azelőtt, hogy aludni térünk, már ne tévézzünk vagy használjunk számítógépet, tabletet, telefont, hanem inkább valamilyen relaxáló tevékenységet végezzünk: olvassunk van hallgassunk megnyugtató zenét.

Foto:pixabay.com

13.Jó trükk álmatlanság ellen az is, ha az órákat lehetőleg nem az orrunk elé rakjuk a hálóban. Ha ugyanis gyakran nézzük őket szorongva, percről-percre, s nem tudunk elaludni – tudván, hogy kimerültek leszünk, amikor csörögni kezd -, az súlyosbítja a helyzetünket.

Az alvászavarok szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy az érintettek ismerjék a betegségüket. A következőkben a horkolást is okozó alvási apnoe felismeréséhez nyújtunk segítséget.

Egyedül alvók is felismerhetik az alvási apnoe jeleit

Amennyiben a fenti módszerek nem használnak, érdemes felkeresnünk egy alvásszakértőt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.