Többen élik túl manapság a mellrákot – 2.rész

Mellrák – ma már nem olyan veszélyes dolog, mint 20 évvel ezelőtt. Mindez azonban csak annak köszönhető, hogy fokozottabb a figyelem, előbb diagnosztizálható a baj, s emiatt a túlélési arány is jóval magasabb. A modern eljárások miatt ma jóval több oka van reménykedni annak, aki emlődaganattal küzd.

Hála a fokozott odafigyelésnek, valamint annak, hogy korán felfedezett stádiumában jól kezelhető a mellrák, manapság egyre nagyobb sikerrel gyógyítják ezt a betegséget – mely akár halálos is lehet.

Mit kell tudni azonban feltétlenül a mellrákról? Cikkünk első részében az alapvető információk mellett a vizsgálatokról és a mellrák fajtáiról esett szó. Lássuk azonban a stádiumokat és azt is, mit érdemes tudni a túléléssel kapcsolatban.

A mellrák szakaszai

Amennyiben az orvosok megállapítják az emlődaganatot, a következő lépés annak azonosítása, mely stádiumában tart a betegség – azaz, mekkora a tumor és mennyire érinti a test egyéb részeit. A stádiumokat 0-4-ig osztályozzák, melyek meghatározzák, hogy a daganat csupán a mellben van, vagy már továbbterjedt a nyirokcsomókra, esetleg más szervekre – például a tüdőre. Csak a stádium pontos ismeretében állítható fel megfelelő kezelési terv.

Túlélési ráta

Az, hogy ki éli túl a mellrákot, nagymértékben függ a korai diagnózistól. Az I. stádiumú emlődaganattal legalább 5 évvel hosszabbodik meg az élet, ám sok nő örökre tünetmentes marad. Minél előrehaladottabb a rák, annál alacsonyabb az esély arra, hogy teljesen gyógyítható. IV. stádiumban az 5 éves túlélési esély 22 százalékos. A hatékonyabb kezelésekkel ezek az arányok ma már jobbak.

A mellrák műtét

Mellrák esetén az operációnak is több fajtája van, attól kezdve, hogy csak a csomó körüli területet távolítják el (mellmegtartó műtét), addig, hogy a teljes mellet le kell operálni (mastectomia). A beavatkozások előnyeiről és hátrányairól az orvossal szükséges konzultálni, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást.

Sugárkezelés

Ez a beavatkozás elpusztítja a rákos sejteket, nagy energiájú sugarak segítségével. Mellműtét után használatos, annak érdekében, hogy a még esetleg megmaradt sejteket is eltávolítsa a volt tumor közelében. Kemoterápiával is ötvözhetik, ha a rák a szervezet más részeire is eljutott. A kezeléseknek mellékhatásaik vannak, így a kimerültség, duzzanatok, napégés-szerű érzés.

Kemoterápia

Ez a kezelés a mellrák során gyógyszereket használ, melyek megölik a rákos sejteket a szervezetben. Sok esetben infúzióban kapja a beteg, de szájon át bevehető vagy injekció formája is van. Műtét előtt sokszor alkalmazzák a tumor zsugorítása érdekében, illetve azért, hogy csökkentsék a rák visszatérésének esélyét. Ha a mellrák előrehaladott, a kemoterápia segíthet a rák növekedésének kontrollálásában. A mellékhatások közé tartozik a hajvesztés, a hányinger, kimerültség, a fertőzések nagyobb kockázata.

Hormonterápia

Az ún. ER-pozitív vagy PR-pozitív mellrák esetén, azaz hormonszenzitív daganatnál alkalmazható eljárás. Ez a ráktípus gyorsabban nő a többinél, az ösztrogén- vagy progeszteronhormonokra adott reakcióként. A hatást a hormonterápia blokkolhatja. Műtét után használják, hogy a rák ne jöhessen vissza. Az orvosok olykor azoknak a nőknek is adják, akiknél igen nagy a hormonszenzitív rák kialakulásának kockázata.

Célzott kezelések

Az új gyógyszerek a rákos sejteken belül speciális dolgokra mutatnak rá – például, ha egy nőnél HER2-pozitív mellrákot állapítanak meg, túl sok HER2-fehérjével rendelkezik. A célzott terápia ezeket a fehérjéket támadja meg, hogy ne járuljanak hozzá több rákos sejt növekedéséhez. Kemoterápia mellett gyakran alkalmazott módszer, kevésbé kellemetlen mellékhatásokkal.

Élet a diagnózis után

Nem kérdés: a rák egy életet megváltoztató tapasztalat. A kezelések alaposan legyengíthetik, megviselhetik a beteget. A munka, a napi feladatok, az emberekkel való kapcsolat mind más megvilágításba kerülhet – a páciens elszigetelve érezheti magát. Nagyon fontos ilyenkor a család, a barátok támogatása. Szükség van valaki(k)re, aki a beteget elkíséri a kezelésekre, segít a házimunkában, vagy csupán meghallgatja és emlékezteti arra, hogy nincs egyedül problémájával. A rákos betegek közül sokan csatlakoznak egy hasonló gondokkal küzdőkből szerveződött csoporthoz, ahol egymást bátoríthatják.

A mell rekonstrukciója

Számos nő, akinek eltávolították a mellét, rekonstrukciós műtétet igényel. Ezzel cserélhető a bőr, a mellbimbó, valamint a mellszövet. Mindezt mellimplantátummal is meg lehet oldani, vagy a test egy másik részéről vett szövettel – például a hasból. Vannak, akik azonnal elkezdik a folyamatot, a mastectomia után. De hónapokkal vagy akár egy évvel a műtét után is elvégezhető a beavatkozás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.