Tippek házilag elkészíthető adventi dekorációkhoz!

Az adventhez, a karácsonyt megelőző várakozáshoz egyaránt hozzátartozik a koszorú vagy a – leginkább – kisgyermekeknek szánt kalendárium.

Az alábbiakban ötleteket adunk az adventi dekorációk elkészítéséhez!

A díszítéshez sosincs korán, már most hozzáláthatunk néhány aprósághoz, amivel feldobjuk, és igazán ünnepivé varázsoljuk a lakást. A koszorú vagy naptár elkészítésében kiélhetjük minden rejtett és ismert kreativitásunk, de ha van a családban kisgyerek is, akkor remek közös program kerekedhet a kézművességből!

Kezdjük a koszorúval! Alapként használhatunk készen vett koszorút, amelyet fenyőágból vagy mohával borított vesszőből készítettek, ehhez legkönnyebben virágbolti kellékeket árusító helyen juthatunk hozzá, de a hobbiboltokban vehetünk hungarocell-karikákat is, amelyeket aztán magunk tűzdelhetünk tele apró fenyőgallyacskákkal.

Bármelyik változatot használhatjuk, és nem kell akkor sem megijedni, ha nem olyan tökéletes a végeredmény, mint a készen, üzletben kapott változatok, hisz egyrészt ők sem profiként kezdték, másrészt pedig biztosak lehetünk abban, hogy senkinek nem lesz olyan koszorúja, mint a miénk!

karacsonyi dekoracio1000

Ha kevésbé vagyunk ügyes kezűek, akkor már az is megteszi, ha a hungarocell-karikát gondosan körbetekerjük maradék szalagokkal, persze azért a színek illeszkedjenek egymáshoz, de tulajdonképpen bármilyen minta lehet, akár egymással variálva is: jól mutat a váltakozó csíkos és pöttyös szalagok kavalkádja.

A szalagokat apró gombostűkkel vagy vékony, hajlított drótokkal rögzíthetjük, így nem lesz maszatos a végeredmény, és gyertyák nélkül a kész mű akár így önmagában is alkalmas ajtódísznek. Az adventi koszorú gyertyája hagyományosan lila színű, de a keresztény szokásoktól már sokan eltértek, így nincs semmi gond akkor sem, ha valamilyen más színű gyertyát használunk, sőt, akár házilag díszíthetjük is!

karacsonyi dekoracio21000

Például, egy vastag gyertyát körbetekerhetünk egy díszesebb papírzsebkendővel (előtte ragasztóstifttel kenjük be), aztán egy öngyújtó vagy mécses fölött óvatosan mozgatva lazítsuk fel a viaszt, hogy „beszívja” a zsebkendőt.

Erre a szinte láthatatlan alapra már könnyen ragaszthatunk egyéb dekorációs elemeket, például hobbiboltban kapható műanyag motívumokat. Végül rakjuk körbe a koszorúra helyezett gyertyákat apró bogyókkal, esetleg gyöngysorral, színes szalaggal.

A lehetőségek száma végtelen, csak a fantázia szab határt, de bármelyik hobbiboltban további ötletekre lehet bukkanni! A kalendárium is hasonlóan sokféle lehetőséget ad: elkészíthetjük a naptárat például mézeskalácsból!

naptar

Egy fenyőformát még sütés előtt 24 darabra vágunk, tetszőleges sorrendben cukormázzal ráírjuk a napokat, természetesen a 24. legyen a legnagyobb, és karácsonyig minden nap egy aprósütit megehetünk a különleges naptárból. Nem soroljuk fel a számtalan tasakot, zsebet, ablakocskát, ami díszítheti az adventi kalendáriumot, helyette egy rendhagyó tippel zárjuk az ötleteket!

naptar21000

Ki mondta, hogy a naptár csak lapos lehet? Csináljon adventi ágas-bogast, ehhez csak egy cserép, némi homok, kevés száraz avar, valamint minél bogosabb ágak kellenek, például göcsörtös fűz lehántva. Az ágvégekre akasszunk kis erszényeket, amelyekbe apró meglepetéseket rejtettünk és megszámoztuk a napoknak megfelelően: a karácsony elmúltával is megmaradhat a dísz, csak mást kell ráaggatni.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.