Zöld magatartásból erős négyesre állunk

A környezet- és energiatudatosság lassan beépül mindennapjainkba. Egy online felmérés szerint a víztakarékos zuhanyzás és az energiatakarékos izzók használata s leggyakoribb.

Víztakarékos WC-tartály, zuhanyzás, fürdés helyett, energiatakarékos izzók és háztartási gépek használata, szelektív hulladékgyűjtés és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban – a Zöld Gondolat Lovagrend a Paksi Atomerőmű támogatásával készített online vizsgálata szerint, ma Magyarországon ezek a zöld magatartás leggyakoribb megnyilvánulásai.

A huszonöt kérdésből álló kérdőív elemzése után elmondhatjuk, hogy a lakosság körében évről évre egyre komolyabb méreteket ölt a környezettudatos és energiatakarékos szemlélet.

A kutatás alapvetően pozitív eredményeinek és az évről évre javuló tendenciának köszönhetően bátran kijelenthetjük, hogy a lakosság életvitelében egyre hangsúlyosabb szerepet tölt be a környezettudatosság illetve az energiatakarékosság.15559A megkérdezettek legnagyobb része igyekszik környezet- és energiatudatosan cselekedni, ha tudomása van ilyen módszerekről, lehetőségekről. Leggyakoribb kímélő tevékenységek a teljesség igénye nélkül a víztakarékos WC-tartály, a zuhanyzás a fürdés helyett, a negyven fokos hőmérsékleten való mosás és az elektromos berendezések kikapcsolása használaton kívüli állapotban.

A lakosság egyre inkább tisztában van az energiatakarékos izzók és háztartási gépek használatának és a szelektív hulladékgyűjtésnek a fontosságával és előnyeivel. A válaszokból azonban kiderült, hogy sok esetben hiányzik a környezettudatos cselekedet lehetősége, illetve bizonyos esetekben anyagi okokra is hivatkoztak a válaszadók.

A szelektív hulladékgyűjtés például egyre elterjedtebb a lakosság körében. A megkérdezettek hatvanegy százaléka már szelektíven gyűjti a szemetet, és további huszonöt százalékuk tenne hasonlóképpen, amennyiben lehetősége nyílna rá.15560Új háztartási gép vásárlása esetén a válaszadók hetven százaléka  A vagy A+-os energiaosztályú háztartási gépet választ és a maradék huszonnégy szazaléka is hasonlóképpen tenne, ha anyagi helyzete lehetővé tenné. A válaszadók ötvenkilenc százaléka, tisztában van vele, hogy az asztali számítógép többet fogyaszt mint a laptop, ugyanakkor a többség mégis az asztali gépet részesíti előnyben, derült ki a számítógép-használatra vonatkozó válaszokból.

Általánosságban megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a vizsgált magatartás a harminchárom-ötvenöt éves korosztályra a legjellemzőbb. Őket követte a tizennyolc év alatti korosztály, ami magyarázható azzal is, hogy magatartásuk nem egyértelműen a meggyőződésük következménye, sokkal inkább szülői nyomás hatására cselekednek.

Tudatosság tekintetében a harmadik helyre került a huszonhat-harmincöt éves korosztály és az ötvenöt-hetvenöt éves korosztály, míg a leggyengébben a tizenynolc-huszonhat éves korosztály teljesített.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.