Top10 zöld tanács a kávéról és a teáról

Lássunk pár tanácsot, hogyan védhetjük meg környezetünket és egészségünket, anélkül, hogy lemondanánk legnépszerűbb élvezeti cikkeinkről a kávéról és a teáról.

A jó kávéról és a jó teáról

Napjainkban a legtöbb ember létezni se tudna kávé, illetve tea nélkül. Napunk legtöbbször egy csésze kávé kortyolgatásával kezdődik, a hideg téli estéket pedig elképzelhetetlennek tartjuk egy forró tea nélkül. Viszont alaposan meg kell vizsgálni, mit is fogyasztunk!

Helyi sörfőzde

Keresd azokat, melyek a legkisebb távot tették meg ahhoz, hogy hozzád érjenek! Jobb, ha a helyi farmokról, sörkifőzdékből, bódékból vásárolsz! Részesítsd előnybe a hazádból származó terméket, ízletesebbek, mint az export áruk.

Kreatív bögrék

Az eldobható, unalmas papírpoharak ideje lejárt, és újra bögrék vették át helyükön az uralmat! Keress egy szép darabot és ruházz be egyre! Különböző képekkel, feliratokkal feldobhatod őket, pl.: „Örülök, hogy kiszolgálhatlak!”. Sokkal nagyobb élvezettel fogsz kortyolgatni új szerzeményedből, ráadásul jót is cselekszel vele, mivel gondolj csak bele, mennyi eldobható papírpoharat használsz egy hónapbanés szennyezed vele a környezeted?!

kávé

Csakis vegyszermentesen

Kutass olyan kávék, vagy teák után, amelyek igazoltan bio-gazdaságból származnak, ahol megóvva őket, kemikáliák nélkül termesztik. Ez nemcsak a növényeknek, de az ott tevékenykedő kertészeknek is jó, mivel nem lélegzik be az esetleg mérgező gázokat. Az árnyékban nevelt kávéültetvények amellett, hogy egészségesek, a vándormadarak tartózkodási helyét is megóvják, ráadásul az erős fénytől mentes helyeken a bab lassabban nő, ezáltal még ízletesebb lesz.

Tisztességes kereskedelem

Ez nemcsak a munkások érdekeit szolgálja oly módon, hogy biztosítja számukra a megélhetést, valamint a biztonságos munkavégzést, de a környezet védelmét is szem előtt tartja, megfelelve a szigorú kritériumoknak. Legjobb, ha ellátogatsz néha egy bio-farmra, ahol meggyőződhetsz, miként érlelik a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Házilag a legjobb

Biztosan nagyon szereted a helyi kávéházat, ahol a barátaiddal közösen szívesen időztök. Viszont ha úgy gondolod, otthon, Te magad „zöldebbet” tudnál készíteni, az megér egy próbát! Ekkor tisztában vagy vele, a kávébab honnan származik, vegyszermentes-e, ráadásul, ha utánaszámolsz, kiderül, ezzel mennyi pénzt takarítottál meg a hónapban!

Le a filterekkel!

A kávé-és tea filterek hasznosak lehetnek, viszont általában szükségtelenek. Használj inkább jobb minőségű kávéfőző gépet, vagy a teafűhöz kis szűrőt (tojásokat). Ha mindenképp ragaszkodsz a filterhez, győződj meg róla, hogy az előbb utóbb lebomlik és nem szennyezi a környezetet!

kávészem

Ne keverd!

Ha már egyszer beszerezted a környezetbarát, bio hozzávalókat, ne rontsd el őket azzal, hogy teleteszed cukorral, vagy hormonkezelt tejjel, ráadásul, ha mindezt papírzacskóból öntöd rájuk! Légy erős, ne csábulj el, gondolj arra, mennyi munkád van benne! Ha maximalista vagy, használj szójatejet!

Kérdezz!

Ha kávézóban, vagy teázóban vagy, és nem vagy tisztában azzal, mit is iszol, nyugodtan kérdezz rá! Vannak olyan helyek, ahol külön szabály van arra, hogy külön kérésre a bio választékot sorolják fel a vendégnek. (ilyen hely pl. a Starbuks). Ahol ügyelnek arra, hogy mit szolgálnak fel, nem fogják udvariatlanságnak és tolakodásnak venni érdeklődésedet.

A talaj tápanyaga

A tealevelek, de főleg a kávézacc kiváló komposzt a talajnak! Magas nitrogéntartalmának köszönhetően műtrágyaként is kedvelt, hajdanán ez volt a legelterjedtebb módszere a tápozásnak. Terítsd szét a talajon, ne csak egy kupacban rakd el, kerüljön mindenhova!

tea

Egy igazi zöld ajándék

Ha örömet szeretnél szerezni barátaidnak, munkatársaidnak, ajándékozz nekik teát, illetve kávét, kevesen vannak azok, akik nem szeretnék valamelyiket. Amennyiben haragban vagy egy közeli hozzád tartozóddal, kiengesztelésképp meglepheted őt teafűvel! Nincs is jobb módszer a kibékülésre annál, mint egy pohár ízletes tea mellett megbeszélni a régi sérelmeket.

Egy kis érdekesség

  • 17-20 millió a kávéfogyasztó családok száma a világon.
  • A kávéültetvények fele kisebb családi gazdálkodás része
  • A zöld teában nincs koffein
  • A kávé kiváló antioxidáns-forrás
  • Régen csakis gyógyhatása miatt fogyasztották a teát

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.